Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přestřelil? Kope do Palacha, vytváří kouřovou clonu, spílají politici prezidentovi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman každým svým rozhovorem výrazně čeří české politické vody. To dokazuje i jeho poslední rozhovor pro Blesk. Proti jeho slovům o Janu Palachovi, státních vyznamenáních či Jiřím Bradym, se ohradila celá řada

Prezident Zeman se v obsáhlém rozhovoru pro Blesk vyjádřil k celé řadě témat. Jedním z nich bylo například upálení Jana Palacha. „Když chce někdo bojovat za svoji pravdu, tak pro ni musí žít. Když se zabije, tak jeho život ztratil smysl a zpravidla nevyvolá ty pozitivní efekty, které se očekávaly," řekl Zeman. Podle něj je ale Palachův čin výjimečný, protože demonstrace k 20. výročí jeho smrti vedly k pádu komunistického režimu v Československu.

Například europoslanci Stanislavu Polčákovi se nelíbí, jak Zeman v souvislosti s Palachem mluví. „Kdo chce bojovat za pravdu, musí pro ni žít, řekl Zeman k Palachovi. Kopanec do Palacha, jenž ovlivnil naši zemi jak málokdo, od hlavy státu slouží jako kouřová clona kolem trest. činů jeho kancléře v justici. M. Zeman už 6 let žije jen za východní zájmy u nás, pravda v něm ale není,“ rýpnul si na sociálních sítích Stanislav Polčák.

Kromě toho ale hlava státu mluvila třeba o tom, že ani v budoucnu nehodlá vyznamenat přeživšího vězně z koncentračního tábora v Osvětimi Jiřího Bradyho, který minulý týden zemřel. Na vyznamenání byl Brady navržen v letech 2013, 2014 a 2016, Zeman tehdy návrhu nevyhověl. Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a Bradyho synovec v roce 2016 řekl, že Zeman zrušil rozhodnutí o vyznamenání poté, co se on sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Zeman v neděli mimo jiné prohlásil, že Bradyho nevyznamenal proto, že by musel podobně vyznamenat všechny ostatní přeživší z Osvětimi, kterých jsou stovky. Jeho slova lidovecký politik ostře kritizoval. „Odmítám Zemanovy výroky na adresu J.Bradyho. Prezident mi jasně řekl,že Bradyho nominaci schválil, ale zruší ji,pokud se setkám s dalajlámou,“ uvedl Herman s tím, že na nepravdy, které Zeman šíří prostě reagovat musí.

Zeman také řekl, že neudělí státní vyznamenání Evženu Plockovi, který se po vzoru Palacha upálil v dubnu 1969. To se pro změnu nelíbí předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. „U ministra z komunistické éry Tomana prezident Zeman očividně s udělením státního vyznamenání neváhal, u hrdinů z roku 1969 má naopak najednou pochyby. To svědčí o všem,“ postěžoval si Pospíšil.

Témata:  Miloš Zeman Stanislav Polčák Jan Palach

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy