reklama

V posledních dnech klesají noční teploty hluboko pod bod mrazu i v nížinách, takové počasí má navíc vydržet minimálně po celý tento týden. Zatímco většina Čechů tak v každé volné chvíli vyhledá teplo domova, mnozí z nás, kteří střechu nad hlavou postrádají, takové štěstí nemají a v těchto dnech jim hrozí i umrznutí.

Existují však projekty, jak můžete přispět k tomu, aby lidé bez domova mrazivé noci přečkali bez úhony. Kupříkladu Armáda spásy nabízí na svém webu k zakoupení Nocleženku. Za pouhých sto korun umožníte konkrétnímu člověku strávit noc v teple noclehárny, provést osobní hygienu a dát si teplou polévku s pečivem a horký nápoj.

Projekt funguje od konce listopadu do konce dubna, případně i v chladných květnových dnech. Armáda spásy provozuje noclehárny v devíti městech včetně Prahy, Brna a Ostravy. Každá zakoupená Nocleženka je předána terénnímu pracovníkovi, který se pak postará o její distribuci potřebným lidem.

Úplnou novinkou je pak projekt Iglou. Na dočasný nouzový přístřešek pro lidi bez domova je možné přispět minimálně 200 korunami. Sestavení iglú nezabere moc času, navíc se přizpůsobí téměř libovolnému terénu. Zahřívá se lidským teplem a díky termální izolaci je v něm až o 18 °C tepleji než venku. Výhodou je i jeho ohnivzdornost.

Zakladatelé projektu, kterými jsou Pavla Klečková a Manu Chilaud, sice kvitují, že roste počet nocleháren po celé republice, zvláště v některých městech ale kapacity stále nedostačují. Lidé bez domova navíc často nesplňují nutné podmínky pro vstup.

Na webových stránkách Iglou rovněž připomínají, že někteří bezdomovci noclehárny nevyužívají ze strachu z cizích lidí, ztráty svých osobních věcí či místa, na kterém žijí. Iglú jim naopak zaručuje značnou dávku soukromí i bezpečí.

První Iglou se objevilo v terénu na konci listopadu. V minulém týdnu se projektem zabýval i výbor pro sociální politiku na pražském magistrátu. Alexandra Udženija z ODS potvrdila, že jeho členové schválili pilotní projekt, který má lidem bez domova pomoct.

Armáda spásy připomíná i další možnosti pomoci bezdomovcům. Jde především o materiální dary v podobě teplého oblečení, dek, spacáku či zimní obuvi. Takové věci stačí odnést na pobočku organizace v jakémkoliv městě.