reklama

Sociální demokraté by získali devět procent hlasů, což je o 1,5 procentního bodu více než v listopadu. SPD naopak klesla o dva procentní body na osm procent. "Může se v tom promítat kauza odsouzeného českého teroristy, který je se stranou spojován," uvedli autoři průzkumu. Podpora komunistů mírně vzrostla na 7,5 procenta.

Volební zisk lidovců a TOP 09 by činil 4,5 procenta, STAN je na čtyřech procentech. "Podle modelu by se aktuálně sice žádná z těchto stran do sněmovny nedostala, jedná se však o rozdíly na úrovni statistické odchylky a všechny zároveň mají potenciál pětiprocentní podmínku překonat," uvedli autoři průzkumu.

Ochotu jít k volbám projevilo 63,5 procenta lidí. Reálná účast ve volbách v říjnu 2017 byla 60,8 procenta. O účasti jsou více přesvědčeni starší lidé, dotázaní s vyšším vzděláním a s vyšším příjmem. Naopak s účastí váhají mladší lidé a lidé bez maturity.

Průzkum se uskutečnil od 10. prosince 2018 do 24. ledna 2019. Zúčastnilo se ho 1129 lidí. Autoři uvedli, že dvě třetiny respondentů odpovídaly v lednu.