reklama

Čelní kandidáty do Evropského parlamentu si Zelení zvolili již v prosinci. Stranu do voleb povede předseda Petr Štěpánek, starosta Prahy 4. Na druhém místě je Karolina Žákovská, 3. místopředsedkyně strany a zastupitelka Ústí nad Labem. Dalšími zvolenými kandidáty jsou Matouš Vencálek (Brno), Hana Vacková (Olomouc) a Petr Kutílek (Praha).

Hlavním bodem sjezdu byla debata o budoucnosti Evropy a společném zeleném Manifestu evropských zelených. Zúčastnili se jí Petr Štěpánek, Karolina Žákovská, místopředsedkyně německých Zelených Jamila Schäfer a Michal Berg, člen vedení evropských Zelených. Hlavními tématy byly klimatická změna a naše reakce na ni, boj proti pravicovému extremismu, nacionalismu a xenofobii, snahy o transparentnější a demokratičtější pokračující evropskou integraci a rovnost příležitostí.

„Klíčovým úkolem Zelených bude najít v Evropském parlamentu spojence v boji proti klimatické změně, která ohrožuje celý kontinent i planetu Zemi. Už i v Česku pozorujeme abnormální klimatické jevy a střídání sucha a povodní. Potřebujeme se zbavit závislosti na fosilních palivech v energetice i dopravě," zdůraznil Petr Štěpánek.

Kromě evropských voleb řešili Zelení také některé změny svých stanov a volili ombudsmanku strany. Na příštím volebním sjezdu, který by měl proběhnout v lednu 2020, tak budou Zelení volit spolupředsedu a spolupředsedkyni, kteří budou stranu vést společně se stejnými pravomocemi. Spolupředsednictví mají zavedeno například němečtí Zelení či Evropská zelená strana.

Ombudsmankou strany byla zvolena Marie Sehnalová. Ombudsman je smírčím orgánem strany, který má řešit spory mezi členy.