Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechtěné vánoční dárky už dělají radost lidem, které podporuje neziskovka FOKUS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sbírku nechtěných vánočních dárků organizovala nezisková organizace FOKUS České Budějovice. Ta podporuje lidi s vážným duševním onemocněním na jejich cestě k zotavení. „Sbírka probíhala od 2. do 20. ledna 2019 a věci, které veřejnost věnovala, už putují ke klientům,“ potvrzuje Tomáš Trajer, vedoucí služeb FOKUSu.

„Paní H. byla první obdarovanou, předali jsme jí prostředky na úklid domácnosti. Doma jí scházely, dlouhodobě je poptávala,“ uvedla Věrka Michalicová, pracovnice FOKUSu. Mezi nádobím se objevila i pánev. Poslouží panu K., který plánuje, že na ní bude dělat hemenex. Naopak paní L. udělalo radost pončo, čepice a šála.

Na sbírková místa v budově Českého rozhlasu České Budějovice a v Kavárně Matice přinášeli lidé dary průběžně po celou dobu konání sbírky. Nejvíce lidé věnovali kosmetiku a drogerii. Dále pak trvanlivé potraviny, nádobí a vybavení kuchyně, textil. „Protože FOKUS poskytuje i terénní zdravotní službu, měl u našich zdravotních sester největší ohlas týdenní dávkovač na léky. Po těch je od klientů stálá poptávka,“ popsala Věrka Michalicová, která se podílela na organizaci sbírky.

„Někteří klienti mají invalidní důchod kolem čtyř tisíc korun, k tomu pracují na částečný úvazek. Celkem jejich měsíční příjem dělá kolem 8 tisíc korun. Z toho musí zaplatit nájem, stravu a další,“ uvedla při vyhlášení sbírky Barbora Vopelková, sociální pracovnice FOKUSu České Budějovice. Právě lidem s nízkými příjmy jsou předávány věci ze sbírky nechtěných vánočních dárků.

„Děkujeme všem, kteří do sbírky přispěli,“ říká na závěr Tomáš Trajer, vedoucí služeb FOKUSu České Budějovice.

Témata:  České Budějovice dárek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy