Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Univerzita Pardubice jako jediná v zemi otevírá obor ve spolupráci s ČOI

Univerzita Pardubice jako jediná v zemi otevírá obor ve spolupráci s ČOI_autor ČOI
Univerzita Pardubice jako jediná v zemi otevírá obor ve spolupráci s ČOI_autor ČOI
Foto: Česká obchodní inspekce

Zcela nový a v České republice jedinečný obor pro práci v České obchodní inspekci (ČOI) otevírá letos Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Bakalářský studijní program Hospodářská politika a veřejná správa zaměřený profesně na obchodní inspekci vznikl ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí. Zájemci si mohou vybrat mezi studiem denním a kombinovaným, jejichž součástí budou i praxe.

„Tento profesní bakalářský studijní program otevíráme na naší fakultě jako jediní v republice. Věřím, že zaujme maturanty, kteří rádi získávají znalosti nejen v učebnách, ale rovnou také v praxi,“ uvedla děkanka Fakulty ekonomicko-správní doc. Romana Provazníková. „Letos přijmeme 40 studentů na denní a 20 zájemců na kombinované studium,“ dodala. Během tří let se zájemci seznámí s problematikou ochrany spotřebitele, poznají fungování České obchodní inspekce a budou umět např. identifikovat padělky a nebezpečné výrobky i kontrolovat internetové obchody. Získají znalosti o postupu kontrol a rozhodování o udělení sankce za porušení zákonů. Budou kompetentní poradit i vyřešit spory mezi spotřebiteli a podnikateli mimosoudní cestou a naučí se také znát i aplikovat zákony potřebné pro dozor nad trhem. Zkušenost s fungování ČOI a dalších dozorových orgánů či úřadů jim umožní porozumět správnímu dozoru v širších souvislostech.

„Na tvorbě nového studijního oboru se na straně České obchodní inspekce podíleli odborníci s dlouholetou zkušeností a se znalostí potřeb nutných pro kvalitní přípravu lidí zabývajících se nejen kontrolní činností, ale využitelných i v rámci širších správních agend. Věřím, že se podařilo společně vytvořit odborný program obohacený aktuálními poznatky z praxe,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. „Počítáme také s tím, že během studia umožníme studentům odborné stáže přímo u České obchodní inspekce,“ dodal. S tímto bakalářským vzděláním se absolventi uplatní jako inspektoři nebo metodici České obchodní inspekce. Pracovat mohou také v institucích, které vykonávají správní dozor nebo jiné správní činnosti včetně vydávání správních rozhodnutí. Každý absolvent bude mít kvalifikaci k vysoce specializované odborné činnosti na úrovni nižších a středních manažerských funkcí v orgánech státní správy a samosprávy i v soukromé sféře. Může ale také pokračovat ve studiu v dalších souvisejících magisterských programech.

Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice letos nabízí i další nové obory. Otevírá např. studijní program Aplikovaná informatika se zaměřením na multimédia v praxi, kterým by chtěla oslovit studenty se zájmem o počítačovou grafiku, digitální fotografii a videa například v oblasti reklamy. Učebnami Fakulty ekonomicko-správní prošlo během lednového dne otevřených dveří už více než sto zájemců o studium, další uchazeče fakulta očekává 16. února. Přihlášky je možné podávat do 31. března.

Témata:  Univerzita Pardubice ČOI (Česká obchodní inspekce)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy