reklama

"Ta planá diskuze o tom, zda prezident něco spáchal či nikoli, nemá dále smysl. Je třeba jasně popsat negativní skutky, kterých se prezident dopustil. A přidat precizní právní argumentaci odůvodňující náš závěr, že jimi hrubě porušil Ústavu. A to je úkol, který jsme si dali a který splníme," řekl k chystané žalobě Václav Láska, který je předsedou senátorského klubu.

Pověstnou poslední kapkou mělo být zasahování prezidenta a lidí v jeho okruhu do české justice. Rozhodnutí klubu v němž vedle Václava Lásky (nestraník za SZ a KDU-ČSL) sedí také Lukáš Wagenknecht, Petr Orel, Tomáš Goláň, Přemysl Raba a Ladislav Kos, bylo jednomyslné.

Senátoři chtějí nejprve popsat faktickou podstatu skutků, které podle nich byly v rozporu s ústavou. V současné chvíli jde prý asi o dvacítku konkrétních kroků, kterých se prezident v minulosti dopustil. Tento seznam chtějí senátoři představit veřejnosti a svým kolegům přibližně do dvou týdnů. Poté, ve spolupráci s ústavními právníky, projdou a vyberou několik skutků, které budou nejrelevantnější pro podání žaloby. Podle Lásky by mohlo jí asi o pět až deset konkrétních činů.

Na informace rychle reagoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Není žádným překvapením, že nenávistí rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají "liberální demokracií". Připomínají svými praktikami ty, kteří v minulosti vzývali "lidovou demokracii". Na žádost o komentář pro náš sesterský server EuroZprávy.cz ještě uvedl, že "je to jen další nenávistný pokus o zviditelnění se v médiích."

Podle Lukáše Wagenknechta z klubu Senátor 21 již mají senátoři vybrané konkrétní ústavní právníky, které chtějí oslovit. Jejich jména však zatím zveřejnit nechtějí. 

Místopředseda senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer je k návrhu skeptický. Již dříve prý ústavní právníci shledali, že není naplněna skutková podstata vlastizrady ani nabourání demokratického právního státu. Podle Lukáše Wagenknechta bude však chystaná žaloba odlišná. "Ústavní právníci se dosud vyjadřovali pouze k ústavní žalobě pro velezradu, nikoli k žalobě pro hrubé porušení Ústavy," sdělil pro Globe24.cz.