Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda uznala Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely

Úřad vlády
Úřad vlády
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Česká vláda uznala vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta. Česko se tak přidalo k několika dalším zemím Evropské unie. Postup navrhl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). O rozhodnutí na twitteru informoval jeho stranický kolega a vicepremiér Jan Hamáček.

Že Česká republika pravděpodobně uzná vůdce venezuelské opozice za prozatímního prezidenta naznačovalo už dopolední prohlášení ministra zahraničí Tomáše Petříčeka.

„Dnes předkládám vládě návrh na uznání Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely, který by měl dovést zemi ke svobodným a demokratickým volbám,“ napsal na svém twitterovém profilu. „Svůj postoj ČR koordinuje s dalšími zeměmi EU,“ dodal.

Jako první z evropských zemí uznalo opozičního lídra Španělsko. K Madridu se pak přidaly i další státy jako Francie, Švédsko, Velká Británie, Německo nebo Rakousko. Již minulý týden ho přitom podpořil Evropský parlament, který zároveň vyzval další unijní instituce a členské státy ke stejnému kroku.

Před jednáním vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že bylo téma probíráno na Bezpečnostní radě státu. Tamní atmosféru prý vnímal jako souhlas s tím, aby Česká republika Guaidóa uznala.

„Vláda ČR právě na návrh Tomáše Petříčka uznala Juana Guaidó za prozatímního prezidenta Venezuely,“ napsal později na twitter.

"Vláda ČR vyjadřuje lítost nad skutečností, že ve Venezuele nebyly přijaty kroky vedoucí ke konání svobodných a demokratických voleb. Proto uznává J. Guaidóa za prozatímního prezidenta, který by měl dovést Venezuelu ke svobodným a demokratickým volbám," stojí prohlášení vlády.

Vláda ČR právě na návrh @TPetricek uznala Juana Guaidó za prozatímního prezidenta Venezuely...

— Jan Hamáček (@jhamacek) February 4, 2019

Guaidó je legitimně zvoleným předsedou venezuelského Národního shromáždění, které však prezident Maduro zbavil de facto veškeré moci. Prezidentské volby, ve kterých Maduro zvítězil, považuje většina pozorovatelů za zmanipulované. Venezuelský parlament proto jejich výsledek neuznal a opoziční lídr se na masových demonstracích 23. ledna prohlásil úřadujícím prezidentem.

"V této souvislosti je nezbytné znovu připomenout, že loňské květnové prezidentské volby ve Venezuele nesplňovaly mezinárodní standardy a že Národní shromáždění, jehož je Juan Guaidó předsedou, bylo demokraticky zvoleno," stojí dále ve vládním prohlášení.

Spojené státy a další latinskoamerické země byly prvními, kdo Guaidóa ve funkci uznaly. Naopak za Madurem stojí například Rusko, Čína nebo Turecko. Americký prezident Donald Trump v neděli prohlásil, že vojenský zásah v zemi je nadále jednou z možností. „Určitě je to něco, co je … je to jedna z možností,“ odpověděl na dotaz, co by ho přimělo vyslat do Venezuely americkou armádu.

Témata:  vláda Venezuela opozice Česká republika Juan Guaidó Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy