Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO 2.0? Telička s Hlasem riskuje, kandidátkou nevytrhne

Pavel Telička na meetingu hnutí ANO
Pavel Telička na meetingu hnutí ANO
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Komentář - Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…. Když v polovině října loňského roku pozval europoslanec Pavel Telička do své kanceláře na Floře novináře, všichni čekali jenom na to „jedno“. Že vyhlásí nový politický subjekt, s nímž půjde do Evropy. Nic ale nevyhlásil, a dokonce vtipně hned úvodem pravil: „Pokud jste sem snad náhodou přišli kvůli tomu, že vyhlásím nový subjekt, můžete si rovnou sbalit svá fidlátka a klidně jít.“ Nyní to udělal a nazval jej neotřele: Hlas.

Váhavý střelec s rozostřeným hledím

Inu, každý má zobák, jaký mu narostl. Nikdo nikoho nenutí, aby milostivě čekal, až se pan Telička někdy vyjádří, nikdo po nikom ani nechce, až tento „váhavý střelec“ s rozostřeným hledím, pohlédne tím správným směrem. Od dneška má svůj Hlas. Tak tedy, až dnes, a spolu s ním i Petr Ježek, přítel z kandidátky ANO, s nímž se oba rozešli… kdy to vlastně bylo? Ještě před volbou prezidenta Miloš Zemana, kterého Babiš silně podpořil.

Dva je dobrý základ, tři jsou lepší, čtyři už mohou vytvářet proti sobě kabalu. Ano jistě, ale kdo zná… sociologa Martina Převrátila a právníka Aleše Nováka? Ještě na podzim Telička v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdil, že se nerozešel s Andrejem Babišem, ale s ANO. Kdo tomu má rozumět? Takže nyní, kdy premiér Andrej Babiš, stále více působí dojmem, že by si klidně mohl konečně podat ruku s Matteo Salvinim nebo se skutečně protřelou Marine Le Penovou, když už se v Praze v říjnu skamarádil s Viktorem Orbánem?

Zdá se, že nastal čas. Je to vskutku ten správný čas? Kam se postaví Pavel Telička? Bude v Česku evropský poslanec Telička agentem Macrona? Toho francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jemuž v Paříži spílají dlažební kostky a prosí o polibek kandelábry „žlutých vest“? Ne, nechtějte to po mně. „Ne, ne že bych měl telefon na Macrona,“ řekl, aniž by se ho někdo ptal, již v polovině října. Stačí ale přece, když se zeptá svého bývalého tajemníka v Bruselu, který je členem Macronova hnutí...

Ale právě na tomto podloží nezbude Teličkovi, než se umístit, aby dokázal svým přátelům v ALDE, tedy ve straně, nikoliv ve frakci Aliance liberálů a demokratů pro Evropu, kde je jeho místo. ALDE přece počátkem listopadu uzavřela v Madridu s Macronovým hmutím Na pochodu (En Marche) strategické partnerství, že? A on tam přece jako její člen a místopředseda také byl.

Jaký bude ten Teličkův Hlas?

„Stále stejný Telička, už od konce 80. let, kdy vstoupil do KSČ?“ napsala v první reakci Jana Havelková, tisková mluvčí ODS. Z reakcí vůbec člověk nejlépe pozná, komu je Telička trnem v oko, ne-li přímo kostí v krku. Jan Zahradil, lídr kandidátky ODS do Evropského parlamentu, ale neskrýval údiv, když se před pěti lety dozvěděl, že Telička zaparkoval svou kandidátku ANO u liberálů.

Europoslanec Zahradil a pretendent na šéfa Evropské komise, jakkoliv to nyní vypadá utopisticky, tehdy řekl: „Evropští liberálové v Evropském parlamentu prosazují politiku federalizace a centralizace Evropské unie, zavádění nových celoevropských daní a daňovou harmonizaci, navyšování evropského rozpočtu, stejně jako zvyšování klimatických závazků a zdražování energií pro průmysl a domácnosti.“ Lídr kandidátky Hlas Pavel Telička bude muset vysvětlovat, jak to je vlastně s jeho programem, a v čem jsou Zahradilova slova pouhou ideologickou nálepkou.

Protože poslanec Telička, řekněme si to rovnou, nyní hodně riskuje. Dosud neznámé hnutí nevytrhne ani s „mladými lidmi“, jak trochu euforicky opakoval, i když mu je bude nahánět sociolog s právníkem. Protože má velkou konkurenci, neboť na jeho štaflu jsou již jiní, kteří neváhali tak dlouho jako on: STAN, TOP 09, Štětinova Evropa společně a koneckonců i Piráti a KDU-ČSL, která posbírala „po cestě“ několik menších.

Co na tom, že on jediný míří do ALDE? Dlouho tu Teličku nikdo neviděl. On totiž v Česku, kde se volební účast pohybuje na hlubokém podprůměru Evropské unie (naposledy 18, 2 procenta), nikdo moc neví, co jsou frakce, evropské strany a co vlastně prosazují. Budou volit podle české optiky, a jejich brýle nebudou evropské. A všichni se po cestě nesejdou, naopak se vystřílí!

ANO + Telička = 4 poslanci?

Hlavní otázka ale zní jinak. Je možné, že by kandidátka ANO opět šla jako minule, na vítězství. Obě dámy, které byly s Teličkou a Ježkem na stejné kandidátce, totiž Martina Dlabajová a Dita Charanzová, svorně nekomunikují vůbec. Když v listopadu utvořila ALDE spojenectví s Macronem, obě to vesele přivítaly. Premiér Andrej Babiš ale bude muset zavelet, jinak to nikdo nerozčísne, neboť je to vlastně, z koho, neboť i když nějaká strana jako ANO zůstává favoritem evropských voleb, do Evropského parlamentu se nedostane ani z vítězné strany více, než 4, potažmo 2 lidé.

Tak tedy, Andreji, měly by se dámy ptát: Salvini, Le Penová, Orbán… Kaczynski, Babiš? V Bruselu se zatím Martině Dlabajové a Ditě Charanzové podařilo v Evropském parlamentu získat slušné renomé. Budou chtít podpořit alianci populistů a radikálů, k nimž v Evropě tíhne premiér Babiš? Patrně ale samy kují něco, co jim umožní potkat se s Teličkou ve stejném klubu. Voliči by měli vědět, koho volí, neboť jinak tento Teličkův Hlas nebude ničím jiným, než starým ANO s novým obsahem – i s Babišem. Vidět do budoucnosti je křehké. Uvidíme, řekl slepý. Ale Teličkův Hlas by měl být především konečně slyšet.

Témata:  Pavel Tělička komentář

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy