reklama

Důvody, proč si novoroční předsevzetí dáváme, jsou ryze „sobecké“ – většina respondentů uvedla, že si novoroční předsevzetí dala, protože chtějí mít ze sebe lepší pocit. Chtějí mít pocit, že pro sebe něco dělají (45 % dotázaných to uvedlo jako hlavní důvod). Druhým nejčastějším hnacím motorem pro předsevzetí je snaha udělat něco pro své zdraví (27 % dotázaných) a s tím související snaha vypadat lépe (14 %). Zdá se, že okolím se k novoročním závazkům Češi moc dotlačit nenechají. To, že by chtěli vyhovět blízkým, uvedla jen 3 % dotázaných.

Zajímavé je, že se Češi nepovažují za moc rozhazovačné – snaha ušetřit byla novoročním závazkem jen pro 10 % těch, kteří si předsevzetí dali.

Ze snahy udělat něco pro sebe pak plyne to, k čemu se na Nový rok zavazujeme. Češi chtějí podle výzkumu hubnout (28 % dotázaných) – z toho ale jen 25 % mužů a naopak až 31 % žen! S tím pak souvisí závazek pravidelně cvičit, pohybovat se (27 %). Mezi zmiňovaná předsevzetí patří i snaha přestat kouřit – a to 7 % respondentů (avšak častěji muži 9 % než ženy 5 %).

Bohužel radikálnost některých předsevzetí spojená se změnou životního stylu vede často k tomu, že zklameme sami sebe. Hned po prvním lednovém týdnu vzdalo svá novoroční předsevzetí prvních 10 % respondentů. Po dvou týdnech dalších téměř 10 % a do konce letošního ledna to vzdalo dalších 10 % lidí, kteří si předsevzetí dali. V tuto chvíli (na počátku února) novoroční předsevzetí drží již jen 70 % těch, kteří si ho dali. Ženy jsou však ve svém odhodlání vytrvalejší (75 % žen vs. 70 % mužů).

„Jsou lidé, kteří jsou schopní revoluční změny v životním stylu. Jiní však potřebují evoluci, postupné kroky, zažít v nich úspěch. Pro ně je lepší začít třeba výlety, procházkami a kratším během v hezkém prostředí a postupně své návyky upevňovat a nároky na sebe zvyšovat – než si dát hned nerealistický závazek např. běhat desítky kilometrů. Pomáhá i mít parťáka s podobnými cíli a vzájemně se hecovat, když se nám zrovna nechce,“ říká Jiří Daníček, kouč a terapeut. „Se změnou přicházejí i fáze relapsu, kdy sklouzneme ke starým návykům. Jsou normální a není potřeba si je vyčítat. Potřebujeme znovu zažít úspěch. Takže se znovu donutit a bez výčitek znovu pokračovat,“ upozorňuje Jiří Daníček.