Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valentýn už dávno není o lásce. Pro Čechy má úplně jiný význam

Láska, intimnosti, vztahy
Láska, intimnosti, vztahy
Foto: Pixabay

Průzkum mezi milleniály odhalil, že mladí lidé ve věku od 18 do 35 let mají k oslavám svátku zamilovaných pozitivní vztah. Zatímco ženy se spokojí s klidným večerem doma, muži preferují romantickou večeři ve dvou. Valentýnské dárky mnoho z nich vůbec neočekává. Důležitější je pro ně sex s partnerem.

Svátek sv. Valentýna je již skoro za dveřmi a skoro polovina mladých lidí (konkrétně 42 % žen a 43 % mužů) se na tento den těší, a to bez ohledu na to, zda jsou momentálně v romantickém vztahu, či single. Vyplývá to z průzkumu, který provedla zpravodajská platforma Elite Daily mezi 415 příslušníky takzvané generace milleniálů, tedy lidí ve věku 18 až 35 let.

Více než třetina žen (37 %) si například myslí, že den svatého Valentýna je vhodnou příležitostí k oslavám všech typů vztahů, tedy nejen romantických vazeb, ale i těch mezi přáteli či rodinou. Muži jsou zase více nakloněni romantice, pro 38 % z nich je Valentýn především svátkem pro partnerské vztahy. A jsou to právě i muži, kdo má více zájem na tom, aby tento den proběhl ve svátečnější atmosféře: 35 % mužů by jej nejraději oslavilo při romantické večeři ve dvou, zatímco 43 % dam by se spokojilo s něčím decentnějším, například objednávkou večeře domů a společným sledováním filmu. Přestože jsou ženy v tomto ohledu méně náročné, více než polovina z nich (51 %) by byla zklamána, kdyby s nimi partner Valentýna vůbec neoslavil, zatímco pro 68 % mužů by toto zklamáním nebylo.

Nedílnou součástí svátku zamilovaných jsou dárky od srdce. Nejnovější průzkum však odhalil, že dokonce 64 % žen a 82 % mužů dárky vůbec neočekává. Pokud už na věnování darů dojde, vedle tradičních kytic a bonboniér nabírají celosvětově na oblibě zejména erotické pomůcky.

Erotické dárky se nabízejí jako ideální i z dalšího důvodu: většina lidí totiž na Valentýna očekává od svého partnera sex. Dle průzkumu na valentýnském sexu nezáleží jen 14 % žen a 6 % mužů. Téměř třetina (31 %) žen by si pak na svátek zamilovaných přála prožít něžné milování nabyté emocemi, více než třetina mužů (37 %) by se naopak spokojila s obvyklým sexem.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy