reklama

Železného zajímalo, jak jde k sobě na jedné straně myšlenka preferování českého masa a jednotného evropského trhu, kde by mělo být jedno, jestli jde o maso z Česka, Slovenska nebo Rakouska. Dotazoval se také, zda jeho slova nemají souvislost s firmami Tomanových příbuzných. „Evropská komise před pár měsíci řešila, zda jste svým činem nemohl ovlivňovat dotace pro zemědělskou firmu spjatou s vaší rodinou,“ připomněl moderátor.

Železného také zajímalo, zda tedy Češi mají jíst maso jen od českých firem, které jsou často napojeny na politiky jako Toman nebo premiér Andrej Babiš. Toman ale argumentoval tím, že v případě českého výrobce má zákazník jistotu, kdežto u polského ji prostě nemá, protože ministerstvo má českou produkci pod kontrolou, zatímco u masa ze zahraničí se objevují pochybnosti.

Tomana se následně zastal i jeho poradce a bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Ministr zemědělství ČR v Událostech, komentářích ČT k polské aféře s masem. Manipulace redaktora v úvodu neuvěřitelná - napadnout ministra vyzývajícího lidi v ČR k přednostnímu nakupování českého domácího hovězího, které je pod kontrolou a garantované českými dozorovými orgány a spojovat zcela uměle tuto vyzvu s údajným, ale nijak neprokázaným střetem zájmů,“ kritizoval výkon moderátora poradce Tomana.

Hašek připustil, že v zemědělství podnikají rodinní příslušníci ministra Tomana, dodal ale, že to jev ČR obecně známý fakt desítky let. Navíc to tak dle něj bylo i u několika jiných evropských ministrů zemědělství. „O tom však ČT mlčí,“ postěžoval si.

„Následně se redaktor diví proč protekcionalistická (ochranářská) opatření,když máme jednotný evropský trh ... protože systémově selhal celý polský dohledový systém a je to několikáté selhání v řadě. Včera Jakub Železný neměl v úvodu svůj den, jinak si to neumím vysvětlit,“ kroutí hlavou Hašek.