Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mejdan končí? Vláda plánuje škrty v rozpočtu. Poslanci pro Globe24.cz ostře reagují

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Ministryně financi Alena Schillerová z hnutí ANO upozornila na blížící se zpomalení české ekonomiky v roce 2020. Vláda tak postupně připravuje škrty v rozpočtu, aby nedošlo k výraznému narůstání schodku státního rozpočtu. Získali jsme pro Globe24.cz komentáře poslanců z různých politických stran. Jak se na vládní plány dívají?

Současná vláda získala důvěru ani ne před půl rokem a již stačila přijít s řadou opatření, které se výrazně projevily ve státním rozpočtu. Diskuzi napříč politickým spektrem vyvolalo zlevnění jízdného pro studenty a seniory, zvyšování důchodů a také platů některých státních zaměstnanců. Do mandatorních výdajů státu se také brzy projeví zvýšení příspěvku pro rodiče na rodičovské dovolené. 

Zejména z opozičních pozic se kontinuálně ozývá kritika. Státní dluh se prohlubuje navzdory výrazné ekonomické konjunktuře, a to právě kvůli uvedeným mandatorním výdajům, zatímco náklady na investiční projekty stagnují. Je situace důvodem k obavám? Ministerstvo financí zahájilo diskuzi ohledně plánovaných škrtů napříč resorty, za účelem omezit erární výdaje od roku 2020. Ovšem podle predikcí Ministerstva financí i České národní banky má i v tomto roce pokračovat ekonomický růst. Záměr působí poněkud překvapivě, když si vybavíme představitele hnutí ANO, kteří před komunálními volbami, objížděli regiony a slibovali rozsáhlé investice.

Předseda STAN Petr Gazdík  plány hodnotí jako nečitelné a obává se rovněž zpomalení ekonomiky."Říkáme to dlouho: vláda Andreje Babiše stojí na rozdávání dárků nalevo napravo, jiný koncept nemá. A už před časem jsem říkal, že její problém nastane, až ekonomika zpomalí. To se teď děje a i vláda zjistila, že mejdan končí. Proto ty rozpory: dárky, dotace - a teď úspory, " odpověděl poslanec na dotaz Globe24.cz.

Vůči škrtů je opatrná podle poslance Jana Birkeho i vládní strana ČSSD. "V současnosti se jedná o návrh určený k diskuzi mezi členy vlády. Musí být provedena detailní analýza, ve kterých oblastech jsou případné škrty možné a ve kterých nikoliv, určitě nemůžeme jít cestou plošného škrtání. Jako sociální demokracie máme své priority, se kterými jsme šli do vlády a těch bychom se měli držet.," připomínám pro Globe24.cz Birke. Právě sociální demokraté prosadili například navýšení rodičovského příspěvku.

Sociální výdaje jsou prioritou podle Jiřího Dolejše i pro KSČM. "Nyní je to v rukou menšinové vlády - racionalizovat výdaje státu (zejména provoz) lze, ale ne na úkor sociálního státu a nezbytné míry investování. Klíčový parametr bude tempo snižování deficitu při plnění důležitých politických slibů v sociální oblasti. Tlak zprava na škrty je značně apriorní - levice by měla ošetřit opatření na příjmové straně," řekl pro Globe24.cz Dolejš, z čehož vyplývá, že ani KSČM, která toleruje vládu, si nepřeje přílišné veletoče ve věci úsporné politiky.

Úsporné plány vnímají s podezřením i v SPD s odkazem na své vize. "Vláda žádné skutečné systémové plány na úspory v obsluze státu nepředstavila - přitom lze miliardy snadno ušetřit tím, že se zruší financování politických neziskových organizací, přestanou se vyplácet neadresné dávky nepřizpůsobivým a ukončí se zahraniční mise české armády," reagovala tisková mluvčí SPD na dotaz pro předsedu a poslance Tomia Okamuru.

Témata:  státní rozpočet škrty Petr Gazdík Jan Birke Jiří Dolejš CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy