Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna plánu boje s chudobou. Třetinu ze zamýšlených opatření ministerstva připravovat nebudou

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V září loňského roku představila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) patnáct opatření zaměřených na boj s chudobou. Ministerstva však nakonec připraví jen deset z nich. U zbývajících pěti buď resorty od plánu odstoupily, nebo není vyjasněno, jakým způsobem by mohla být financována.

Podle agentury ČTK to vyplývá ze zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí. Nově se nepočítá se čtyřmi původně navrhovanými opatřeními, v jednom případě je situace nevyjasněná. Chystaná opatření zahrnují například zpřísnění pravidel pro pronájem většího počtu bytů. Z této aktivity by se mohla stát živnost vyžadující koncesi. Opatření by mohlo být zavedeno novelou živnostenského zákona.

Ministerstvo práce pracuje také na novelách zákonů o hmotné nouzi a sociální podpoře, výsledek by měl být předložen v průběhu jara. Doplatek i příspěvek na bydlení by v důsledku mohly být sloučeny do jedné dávky. Při stanovování výše dávek by také nově měly být využívány cenové mapy, které poskytnou informace o tom, jaký nájem je v oblasti běžný. Jejich dokončení se předpokládá v únoru.

Změny se plánují také v systému veřejně prospěšných prací. Ty dnes mohou být využívány jen v časově omezeném horizontu, připravovaná novela o zaměstnanosti má však toto omezení zrušit a umožnit i jejich dlouhodobé využití. Úprava má pomoci zajistit, „aby všichni práceschopní skutečně pracovali“.

Dříve navrhované opatření na výkup a opravu zdevastovaných domů bylo nahrazeno novým programem Výstavba s dotacemi pro obce na pořízení bytů. I ten by měl být spuštěn na jaře, Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s dubnovým termínem.

„Rámcová alokace pro rok 2019 je jedna miliarda korun, respektive 650 milionů korun pro sociální byty a 350 milionů korun pro dostupné byty,“ stojí ve zprávě. To je o polovinu méně než rozpočet, který v minulém roce představila Klára Dostálová (ANO).

Mezi zrušenými opatřeními je například změna v délce povinné školní docházky nebo zajištění nástrojů pro lepší vymahatelnost pravidel nočního klidu a sousedského soužití. Pracovat se nebude ani na změnách v hlášení trvalého či přechodného bydliště podle skutečného místa pobytu. Ministerstva se neshodla ani na navýšení financí pro posílení sociální práce a prevence.

Témata:  Česká republika ministerstva Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky politika Jana Maláčová chudoba bydlení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy