Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři vyhlašují občanskou neposlušnost? E-neschopenky jsou k ničemu, stěžují si

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Čeští lékaři vyzvali Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby stáhlo svůj projekt na povinnou elektronickou evidenci pracovní neschopnosti. Připravovaná elektronizace je podle nich zcela nevhodná a práci jen ztěžuje.

„Současná podoba e-neschopenek navržená MPSV je naprosto nesmyslná. Místo aby lékařům, zaměstnavatelům i zaměstnancům usnadnila život, postará se o pravý opak. Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) reportovat elektronicky a současně papírově. Na každou e-neschopenku padne 5 papírů. A co je obzvlášť absurdní – zaměstnavatel se o nemoci svého zaměstnance nedozví online nic. Do databáze e-neschopenek bude mít totiž přístup pouze ČSSZ. Zaměstnavatel se tedy musí dotázat na „sociálce“, jestli má jeho zaměstnanec neschopenku, a ta má na odpověď 8 dnů. O nějakém zjednodušení a zrychlení informačního procesu tak nemůže být ani řeč,“ uvádí v tiskové zprávě, kterou má server Globe24.cz k dispozici. iniciátor výzvy ze Sdružení praktických lékařů (SPL) Petr Šonka.

Většina lékařů by nerada působila příliš konzervativně. Elektronizaci lékařské administrativy by uvítali, ale připravovaná podoba jím připadá nekvalitní, „Naopak, zavedení její skutečně funkční podoby požadujeme. Několik let jsme se na vývoji nového projektu e-neschopenky na MPSV podíleli. Výsledkem byl model, který vyhovoval všem stranám včetně zástupců zaměstnavatelů a ministerstvo s touto podobu tehdy souhlasilo,“ popisuje doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. ze Společnosti všeobecného lékařství.

Pro Globe24.cz se podařilo získat i vyjádření praktikujícího lékaře mimo iniciátory výzvy. „Jsem příznivcem elektronizace zdravotnictví a e-neschopenku považuji za dobrou myšlenku. Současný model používám, ale bohužel nesplňuje vše, co bych od něj očekával. Proto povinnou e-neschopenku v této podobně nepovažuji za šťastné řešení. Nejdříve je potřeba systém dopracovat tak, aby lékařům i zaměstnavatelům práci usnadnil a ne naopak. Zejména je nutné, aby se snížila papírová zátěž, která u stávající e-neschopenky stále je a aby zaměstnavatel mohl kdykoliv do systému nahlédnout a zjistit, jestli je jeho zaměstnanec nemocný a nemusel posílat dotazy na ČSSZ a čekat, než mu to po několika dnech sdělí,“ říká praktický lékař Ivo Procházka.

Jak zareaguje Ministerstvo práce a sociálních věcí není jasné. Nicméně v minulosti lékařské iniciativy byly ve svých požadavcích poměrně úspěšně.

Témata:  lékaři Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky zdraví zdravotnictví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy