reklama

"Policisté přijali desítky oznámení od projíždějících řidičů o autě jedoucím v protisměru," řekl Chalupa. Policie podle něj zaznamenala dvě lehčí nehody, které vůz v protisměru způsobil. Policistům se podařilo zastavit řidiče na 31. kilometru. Dálnice byla v místě zprůjezdněna po 7:40, před místem se vytvořila několikakilometrová kolona.

Pokud motorista omylem vjede na dálnici do protisměru, měl by podle odborníků na dopravní bezpečnost zastavit na krajnici, zapnout varovné blinkry a v reflexní vestě odejít z vozu za svodidla. Nutné je také zavolat policii. "Nejdůležitější je, aby se řidič nesnažil na dálnici auto otočit. Nejen, že se to nesmí, ale je to především mimořádně riziková akce, která vzhledem k rychlosti projíždějících vozidel může mít fatální následky," uvedl Tomáš Neřold z organizace BESIP.

U Mladé Boleslavi se srazilo sedm vozidel na 46. kilometru ve směru na Prahu. Událost byla původně ohlášena bez zranění, při zásahu hasičů a policistů si ale jeden z účastníků nehody začal stěžovat na zdravotní potíže, záchranná služba ho převezla do nemocnice. Policie kvůli této nehodě dopravu odkláněla na 46. kilometru, místo nehody řidiči objížděli přes Mladou Boleslav, zpět se mohli vrátit na 44. kilometru.

Nehodou auta v protisměru na dálnici se zabývala policie také ve čtvrtek. Auto se po po několika kilometrech jízdy po dálnici D5 srazilo s jiným vozem. Senior, který vjel do protisměru, zemřel v noci na dnešek v nemocnici. Řidič druhého auta je ve velmi vážném stavu.

Ministerstvo dopravy plánuje rozmístit na vytipovaných úsecích dálnic speciální dopravní značky, které by řidiče varovaly, že jedou v protisměru. První značky by se mohly podle Neřolda na silnicích objevit během jara.