Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyť mě, když to dokážeš. Mladý volič Babišovi nadále uniká

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kritiky vládního hnutí ANO hledají novináři přímo v jeho řadách jen málokdy, o to větší popularitě se ale takové osoby těší. Tomáš Macura slaví úspěchy v komunální politice, do nejužšího vedení hnutí ho ale členové nepustili. Ostravskému primátorovi se nelíbí hned několik věcí.

„Jsme pro všechny,“ zopakoval na dnešním celostátním sněmu ANO premiér Andrej Babiš hned několikrát. Vládní hnutí je podle něj tzv. catch-all party (všelidová strana), což je koncept politické strany, který vymyslel německý politolog Otto Kirchheimer. Je tomu ale skutečně tak?

Na odpoledním tiskovém brífinku připustili členové nejužšího předsednictva hnutí, že ANO nedokáže oslavit mladé lidi. Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál řekl, že bude pracovat na tom, aby se to změnilo, ačkoliv Babiš oponoval, že jej osobně mladí lidé často oslovují.

Zdaleka nejotevřenější byl ale svém projevu ostravský primátor Tomáš Macura, který dopoledne mimo jiné prohlásil, že hnutí ANO není atraktivní pro mladé a myslící lidi. Právě tato slova mu možná uzavřela dveře do nejužšího vedení strany.

Když se totiž odpoledne volili čtyři řadoví místopředsedové a po odstoupení hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka bylo jasné, že neuspěje jen jeden z kandidátů, zbyl Černý Petr právě na Macuru, který se na sněmu projevil jako zdatný a ze všech zdaleka nejkritičtější řečník.

Primátor Ostravy hnutí vytýká, že nemá jasné směřování. Podle Macury je sice potřeba, aby členové táhli za jeden provaz, ale musí být jasné, jakým směrem mají táhnout. „Nemám s ním problém,“ řekl Babiš o Macurovi, zároveň ale vzkázal, že jeho výzvy nevyslyší. „Naše kotva jsou občané České republiky,“ dodal premiér.

Ač si to Babiš možná přál, Macury se nakonec úplně nezbaví. Vyplnil se totiž jeho předpoklad, že úspěšný komunální politik bude kandidovat do předsednictva. Ostravský primátor ve volbě uspěl, jeho kritický hlas tak bude premiér slýchat častěji. Včetně slov o tom, že hnutí ANO není pro všechny, protože neumí oslovit mladé.

Témata:  Hnutí ANO celostátní sněm hnutí ANO Andrej Babiš Tomáš Macura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy