reklama

Nedávno v tuzemsku způsobila poplach změna v chování nosných slepic. Kvůli změnám klecí na tzv. obohacené klece, který způsobil nedostatek vajec v obchodech, což vyšroubovalo také jejich cenu. Vylepšené klece, které by měly zahrnovat hnízdo pro snášku vajec, místo pro popelení a obrušování drápů slepic, však nejsou podle Pavla Buršíka z organizace OBRAZ vyhovující a slepice se v nich trápí.

"V klecích mají slepice extrémně málo místa, mnohem méně než v bezklecových alternativních chovech. V kleci na každou připadá plocha jen o málo větší, než je velikost papíru A4. Také se takřka nemohou věnovat svým přirozeným potřebám, jako je hrabání, čištění se popelením nebo protahování křídel," popisuje nevyhovující podmínky v klecích.

Česko podle něj zásadně zaostává v přístupu obvyklém v zahraničí. "V Česku je bohužel stále asi 85 % komerčně chovaných slepic v klecích. Zbytek připadá na chovy podestýlkové, s volným výběhem a biochovy. Česko je tak výrazně pozadu za většinou Evropy, která přechází na ohleduplnější bezklecové chovy," popisuje situaci.

Klecový chov je nevhodný a lidé si přejí jeho zákaz. "Stejně jako velká většina české veřejnosti požadujeme zákaz klecových chovů slepic. Ten by měl být účinný od začátku roku 2025, aby se na něj producenti mohli připravit. V klecových chovech je u nás v současnosti v malých přeplněných klecích drženo asi 4,5 milionu slepic v desítkách provozů. Česko by nemělo zůstat skanzenem týrání zvířat uprostřed Evropy a naopak následovat příkladu Rakouska nebo Německa a klecové chovy zakázat zákonem," popisuje budoucnost, o kterou společně s organizací OBRAZ usiluje.