Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vykrádání bytů? Zjistili jsme, jak mu zabránit

Zabezpečení bytu před zloději
Zabezpečení bytu před zloději
Foto: Friendly Friends

Představa, že lupiči se věnují sofistikovanější kriminalitě, než je tradiční vykrádání domů a bytů, není správna. Upozorňují na to policejní statistiky i bezpečnostní experti.

Policejní statistiky za rok 2018 uvádí celkové škody ve vykradených bytech 104 milionů korun, u rodinných domů šlo o 198 milionů korun. Průměrná objasněnost vloupání do bytů je 22 %, do domů pak téměř 25 %. Alarmující data ovšem hlásí Praha, kde je objasněnost vloupání do bytů jen 12 % a do rodinných domů pouze necelých 7 %. Také škody jsou zde nejvyšší ze všech regionů. Na vině je především anonymita velkého města a hustota obyvatel. Objasněnost navíc zdaleka neznamená, že poškozený získá relevantní náhradu škody.

Na nízkou objasněnost a návratnsot zcizeného majetku upozorňuje nový projekt Policie ČR „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Globe24.cz o něm informovala Lenka Sikorová  z tiskového odboru Policejního prezídia ČR. Jeho zásadním cílem je upozornit na to, že pokud občané uvidí podezřelou osobu pokoušející se dostat neobvyklými metodami do domu nebo bytu, ať neváhají kontaktovat Policii na čísle 158. Senioři nebo děti v sousedství jsou často doma v době, kdy většina lidí chodí do práce a nechávají své domovy opuštěné. Právě v tuto dobu jsou nejaktivnější zloději, pokud ve svém okolí sousedé pozorují neznámou podezřelou osobu, meli by kontaktovat policii.

 

„Do bytů se zloději dostávají nejčastěji přes dveře, dále pak přes okna či balkóny. Na tato slabá místa by se proto lidé měli zaměřit a důkladně je zabezpečit. Jestliže totiž máte například na běžných dveřích zámkové vložky starší než deset let, je vysoce pravděpodobné, že zloději neodolají a jejich překonání mu nezabere více než několik minut či dokonce vteřin. Obecně lze doporučit, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve třetí, lépe však ve čtvrté bezpečnostní kategorii s vložkou a kováním minimálně ve stejném standardu jako dveře samotné. U skleněných ploch, jako jsou okna, francouzské dveře či balkony, jsou pak ke zvážení alespoň bezpečnostní folie, které představují nejmenší finanční zátěž, nebo pak mříže či bezpečnostní prosklení,“ doporučuje bezpečnostní expert Ivan Pavlíček, ze společnosti specializující se na bezpečnostní dveře Next.

 JUDr. Tomáš Koníček z Odboru prevence kriminality MV ČR zdůrazňuje, že důležitým preventivním opatřením, krom mechanických zábran pro vstup do bytu, je také neupozorňovat na dlouhodobou nepřítomnost v bytě nebo domě. Nehovořit o ní před neznámými osobomi a v žádném případě o ní neinformovat na sociálních sítích, třeba i nepřímo. 

Témata:  krádeže policie bezpečnostní služby kriminalita

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy