Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi opouštějí třetího důchodový pilíř, loni ubylo 16 tisíc lidí

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci roku 2018 spořilo 4,45 milionu lidí. Bylo to o 16.000 méně než na konci předloňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,49 milionu lidí. To bylo o 216.000 méně než na konci roku 2017. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 957.000 lidí, o 200.000 více než předloni v prosinci.

Pokles počtu lidí, kteří si ze své iniciativy nebo z popudu mzdové účtárny spoří na svoji penzi, je varovný a pro budoucnost veřejných financí neblahý, řekl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. "Můžeme se jen domnívat, zdali je to v důsledku rozpočtového populismu vlády, téměř neexistující veřejné diskuse o penzích nebo čisté naivity občanů, kteří si nespoří," dodal.

Výraznější nárůst u doplňkového penzijního spoření je podle analytika společnosti Starteepo Dušana Jilčíka dán tím, že lidé lépe chápou dlouhý investiční horizont, než si budou peníze ve stáří vybírat. Nebojí se využívat dynamičtější strategie, která by měla být dlouhodobě výnosnější. "I když například loni jsme byli svědky špatného zhodnocení," podotkl.

Objem státních příspěvků vyplacených za rok 2018 na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření činil sedm miliard Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek stoupl proti konci roku 2017 o devět Kč na 134 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplaceného na penzijní připojištění činil 128 Kč (nárůst o osm Kč) a na doplňkové penzijní spoření 160 Kč (nárůst o korunu).

Objem příspěvků zaplacených účastníky penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v roce 2018 dosáhl 36,7 miliardy Kč. Celkový průměrný měsíční příspěvek vzrostl proti konci roku 2017 o 56 Kč na 702 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění vzrostl o 56 Kč na 680 Kč a účastníka doplňkového penzijního spoření o 14 Kč na 790 Kč.

Levicová vláda staví aktivní občany do stále větší nejistoty. V roce 2015 zrušilo ANO a SocDem 2. důchodový pilíř. Potřebujeme zajistit hlavně příjmovou stránku důchodového systému. Jedině tak bude dnešní mladá generace a lidé ve středním věku mít záruku rozumné výše důchodů.

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 22. února 2019

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Témata:  penzijní fondy důchody ekonomika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy