reklama

"Samozřejmě v minulosti zazněly nějaké názory od jednoho poradce paní ministryně nebo i paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatelné," řekl premiér, poté co představil vládní návrh o elektronických komunikacích.

Na následný dotaz, zda vzhledem k označení některých názorů Novákové za nepřijatelné uvažuje o její výměně Babiš řekl, že personální problémy a změny ve vládě neřeší veřejně. "Když budou změny ve vládě, bude to moje rozhodnutí, o kterém budu informovat pana prezidenta," uvedl.

Dodal, že schůzku má s prezidentem Milošem Zemanem domluvenou na dnešní odpoledne, hodlá se při ní však prý věnovat své nadcházející návštěvě USA, a personální záležitosti na ní řešit nebude. Zda má se Zemanem ohledně personálních záležitostí domluvenou schůzku v jiném termínu, Babiš nesdělil.

Ministryně Nováková vzbudila nedávno rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. V ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. "My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede," řekla.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následují Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.