reklama

„Společnost JLV letos slaví již 60. výročí. Svou pozici na trhu si držíme především díky inovacím. Nositeli moderních přístupů v oblasti gastronomie jsou zejména zástupci mladé kuchařské generace. Proto jsme oslovili Junior team AKC ČR, jehož členové se úspěšně umísťují na mezinárodních soutěžích,“ uvedl Bohumír Bárta, generální ředitel JLV.

Mladí kuchaři v čele s Vojtou Petrželou, který je trojnásobný vítěz soutěže Gastro Junior, vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef a mistr světa v carvingu (kreativním vyřezávání), připravili nové menu pro rok 2019, které bude v nabídce restauračních vozů a bistrovozů Českých drah.

„V současnosti máme v provozu 37 restauračních vozů a 20 bistrovozů, ve kterých JLV zajišťuje gastronomický servis. S těmi se zákazníci setkávají na šesti různých dálkových linkách, například do Berlína a Hamburku, do Budapešti, Vídně nebo Ostravy. Menu i profesionální obsluha přitom snesou srovnání s dobrými kamennými restauracemi. Právě v tom vidím jednu z našich konkurenčních výhod,“ říká Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD, a dodává: „V dalších 147 spojích pak nabízíme cestujícím drobné občerstvení a nápoje z pojízdného minibaru, nebo z automatů, které jsme umístili do jednotek InterPanter.“

Na palubě vlaků národního dopravce už si cestující zvykli na ochutnávání zajímavých surovin a poznávání netradičních chuťových kombinací. Nejinak tomu bude i v podání juniorského národního týmu. Vše do puntíku splňuje už nová sezónní polévka – karotkový krém se zázvorem, chilli a kokosem. Kombinace chutí polévky je malým holdem asijské kuchyni a přivolává vůni exotických dálek. Vlajkovou lodí nové sezónní nabídky bude bezesporu telecí krk Bourguignon, opečené škubánky se slaninou, stříbrné cibulky se zeleninou a žampióny. Jemná chuť omáčky se nádherně snoubí s vláčným těstem slaninových škubánků a k tomu samozřejmě nesmí chybět dobře vychlazené pivo.

Milovníky tradiční české kuchyně jistě potěší uzená vepřová krkovice s křenovou omáčkou a žemlovými knedlíky. Pro příznivce bezmasých pokrmů jsou připraveny špenátové lasagne s ricottou a slunečnicovými semínky. A dezert ke kávě či čaji? Povidlové taštičky s oříšky, máslem a šlehanou smetanou budou jistě důstojnou tečkou za celým menu.