Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékař promluvil o Zemanovi a rakovině: Další vyšetření jsem mu už nedoporučil

Lékař promluvil o Zemanovi a rakovině: Další vyšetření jsem mu už nedoporučil
Lékař promluvil o Zemanovi a rakovině: Další vyšetření jsem mu už nedoporučil
Foto: Jiří Ovčáček

Soudní znalec a lékař Pavel Šlampa odmítl tvrzení, že prezidentu Miloši Zemanovi doporučil kvůli nebezpečí onemocnění zhoubným nádorem další vyšetření. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK. Reagoval tak na zprávy v médiích. Poznamenal, že jako soudní znalec v posudku uvedl, že vyšetření z listopadu 2017 u Zemana nepotvrdilo pokročilý ani raný zhoubný nádor. Šlampa posuzoval zdravotní stav prezidenta v souvislosti se sporem s brněnským politikem Svatoplukem Bartíkem, který v roce 2017 napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života.

Pražský hrad vyjádření Bartíka označil za lži a podal na něj trestní oznámení. Zeman se zároveň podrobil lékařskému vyšetření. Policie trestní oznámení odložila a následně státní zástupce zamítl stížnost Hradu na odložení oznámení. Spor nyní bude pokračovat v civilním sporu.

Šlampa pro policii vypracoval znalecký posudek. "Jednoznačně jsem z pozice znalce v posudku uvedl, že provedená vyšetření (laboratorní vyšetření krve, moče a CT vyšetření) k tomuto datu (7. listopadu 2017) u pana prezidenta nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru a ani nepotvrzují indicie časného zhoubného nádoru. To nepotvrdila ani doplňující vyšetření ze dne 14. listopadu 2017," uvedl Šlampa v prohlášení.

Média nedávno informovala o tom, že Šlampa Zemanovi doporučil důkladnější prohlídku. Proti tomu se Šlampa v prohlášení ostře ohradil a označil to za dezinformaci a lež. Například server Aktuálně.cz citoval z policejního usnesení, které získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. "Komplexním fyzickým vyšetřením celého těla posuzovaného nebylo prokázáno zhoubné onemocnění, nicméně z preventivního hlediska byla doporučena doplnit některá vyšetření, která by mohla zjistit přítomnost časného zhoubného nádoru," citoval s odkazem na policejní usnesení server. Šlampa podle něj zároveň dodal, že tato vyšetření jsou pouze doporučená a v žádném případě závazná.

Šlampa v prohlášení uvedl, že Zeman měl k 7. listopadu 2017 stejné riziko onemocnění časným stádiem zhoubného onemocnění jako kterýkoli člověk jeho věku, který má cukrovku a kouří. Poznamenal, že preventivní vyšetření na rakovinu doporučuje praktický lékař každému, kdo dosáhne určité věkové hranice. Dodal ale, že podobné obecné doporučení Zemanovi v posudku nedával. "Nebyla předmětem vyšetřování," uvedl.

"Jako lékaře mne nesmírně mrzí, že se otázka zdraví člověka stala předmětem nízkého politikaření a šíření dezinformací. Pokládám všechny v médiích prezentované nepravdy kolem zdraví pana prezidenta za značně neetické," dodal.

Témata:  Miloš Zeman rakovina Pavel Šlampa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy