reklama

Zeman také v Hradci Králové zpochybňoval současné nízké preference sociálních demokratů. Uvedl, že výzkumníky veřejného mínění považuje za obchodníky s deštěm. ČSSD, jejíž preference se nyní pohybují mezi pěti až 12 procenty, může podle prezidenta spoléhat na široký okruh voličů, který vedle zaměstnanců zahrnuje také důchodce. Na tuto většinu podle něj ČSSD zapomínala, když dávala přednost liberálním voličům a menšinám.

Prezident v úvodu zhruba desetiminutové řeči připomenul, že před rokem sociálním demokratům doporučil vstoupit do vlády s hnutím ANO. Líbilo se mu, že sociální demokraté k této otázce uspořádali referendum i jeho výsledek. Ukázalo se podle něj, že rozhodnutí bylo správné a už přineslo výsledky, například zrušení prvních tří dnů neproplácené nemoci, takzvané karenční doby.

"Podobně, jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočítá v tom, že ji lze vyrobit, největší tajemství ČSSD spočívá v tom, že se umí, když se chce, ze sedmiprocentní strany zdvihnout a dokáže vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem," konstatoval prezident. Připomenul tak vzestup ČSSD na konci 90. let, kdy Zeman sociální demokraty dovedl do vlády.

Nikdo podle Zemana nemá tak velký potenciál růstu jako ČSSD. Dodal, že jde o miliony zaměstnanců, jde o důchodce. "Na tyto voliče jste zapomněli a odehnali jste je od sebe," uvedl s tím, že někdy měl dojem, že ČSSD je spíše spoluorganizátorem pochodu sexuálních menšin Prague Pride. Prezident řekl, že nemá nic proti menšinám v programu, ale nesmí zapomenout na většinu.

Po úvodním proslovu Zeman sjezd hned neopustil, sedl si na podiu vedle předsedy Jana Hamáčka a zhruba půl hodiny sledoval vystoupení vrcholných představitelů ČSSD. Ti v devíti bodech shrnuli úspěchy, jak je sociální demokracie vnímá - například zvyšování minimální mzdy, příspěvků na péči či zvyšování bezpečnosti. Zemanovi po tomto vystoupení delegáti poděkovali a jeho odchod doprovodili dlouhým aplausem.