reklama

Do krkonošského SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou zavítalo o víkendu přes 15.000 lyžařů. Proměnlivé počasí jim ale nepřálo, a v porovnání se situací v zimní sezoně byla návštěvnost podprůměrná.

Podobnou zkušenost udělali také provozovatelé sjezdovek na Ještědu u Liberce. "V pátek pršelo, v sobotu byla ráno mlha, pak zataženo. Takové počasí vydrželo celý víkend, takže lidí přijelo méně, než doposud o víkendech jezdilo," uvedla za středisko Renata Balašová.

V Telnici na Ústecku víkendovou návštěvnost zachránily závody. "V sobotu se jel Telnický rohlík, který měl slušnou účast. Dneska už byl podprůměr," řekl ČTK Jindřich Holinger. Slabý víkend měli například i v areálu Bouřňák na Teplicku.

Úbytek návštěvníků se nevyhnul ani středočeským areálům. Počet lyžařů podle vlekařů odpovídal končící sezoně. "Počítám, že skončíme za 14 dní, maximálně tři týdny," odhadl Jan Zenkl ze střediska na Šibeničním vrchu u Mnichovic.

Skiareál Lipno nad Vltavou přilákal o víkendu 3200 lyžařů. Na Zadově lyžovalo dnes 700 lidí, v sobotu 900. Ve srovnání s minulým víkendem je to pokles.

Zájem o lyžování oproti mrazivým dním klesl i na Vysočině. "Podmínky jsou vcelku dobré, 40 až 50 centimetrů technického sněhu, ale je to jarní firn, žádný prašan, lidé už vytahují kola," míní provozovatel areálu na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě Karel Klapač.

Slušnou návštěvnost vzhledem k proměnlivému počasí hlásí provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách. Milovníci zimních sportů do hor vyrazili hlavně v sobotu. Sněhu leží na svazích stále dostatek, areály plánují provoz i v nadcházejících dnech.

Přetrvávající zájem lyžařů o víkendu zaznamenal areál Ski Bílá na Frýdecko-Místecku. "Sobota byla celkem solidní, dneska to bylo trošku horší," zhodnotil vedoucí areálu Jaroslav Vrzgula. O víkendu do střediska dorazilo zhruba 2700 lidí. I na Bílé už ale zvažují omezení provozu, od 10. března zřejmě ukončí noční lyžování.

Pro tuto sezonu naposledy se v neděli lyžovalo v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. Sněhu je sice dost, ale lidé už nemají zájem. "Udělali jsme na víkend rozlučkovou akci a přišlo odhadem 60 lidí, takže ještě méně, než jsme čekali," posteskl si provozovatel Josef Kšica. Ještě týden naopak chtějí fungovat v Němčičkách na Břeclavsku, v Olešnici na Blanensku a také na Filipově na Hodonínsku.