reklama

Už jste slyšeli o Yoni Egg? Ne? Tak vězte že to je zázračná novinka, která zbaví ženy fyzických a psychických problémů a přivede je do pohody. A co to vlastně je? Je to kámen, který si dáma zavede do intimních partií. „Posaďte se do svého oblíbeného křesla nebo si lehněte do postele. Myslete na své lůno, položte si ruce na podbřišek, dýchejte do něj. Dělejte vše z láskou a pochopením k sobě samé a ke všemu, co jste skrze své lůno zažila. Pomyslete na energetická vajíčka a možná právě v ten moment přijde odpověď, které zvolit.“  

Tak to alespoň popisuje jeden prodejce na své stránce blahodárné působení tohoto kouzelného kamenu na ženu. Jaké odpovědi má získat? Výsledky zítřejšího zápasu fotbalové ligy nebo báječný recept na kuřecí roládu to zřejmě nebude. Hrozí jim naopak infekce. Velmi zábavně si diskutéři poradili s dámou, která odmítá očkování, protože by po „něm děti dostaly autismus“.  Na otázku, který vonný olej by ji doporučili, aby ochránil její dětí od spalniček, ji internetový vtipálci doporučili celé tělo dětem potřít olejem z herinků. K dětem se díky pronikavé „vůni“ nikdo ani nepřiblíží.    

Pokud jste se nad paní zasmáli, je to dobře. Děsivější ovšem je, že ona tomu, že vonný olej ochrání před, nemocemi věří. Podobná pověra z internetu, která se šíří Asií, zní stejně vtipně. Chcete zažít bezpečný let a hladké přistání? Snadná pomoc! Hoďte do motoru letadla pro štěstí hrst mincí! Smějete se? Tak vězte, že bylo od roku 2017 zabráněno v tomto chování minimálně desítce lidí. I když je třeba uznat, že rada z internetu má z části pravdu: motor vybuchne a let se nekoná.

Jiné oblíbené vynálezy, které dosáhly popularity především díky internetu už ovšem své oběti mají. Popularita CDS2 alias chloridu chromičitého, který se používá jako hygienický prostředek, narůstá někdy od roku 2013. CDS má být podle uživatelů všelék. Od zadřené třísky v prstu přes chřipku, ekzém, cukrovku, lupenku až po rakovinu. A objevila se i hlášení o úspěšné léčbě HIV a AIDS. Problém je, že lidé tomuto léku skutečně věří. Pokud se tedy objeví mnohým ženám na prse bulka nebo diabetikům začne černat noha, nenasadí léky od lékaře, ale CDS nebo homeopatika.

Mnozí se ani k lékaři nevydají. Vyhledávač na internetu je rychlejší a spolehlivější a lidé vstřícnější. Celosvětově bobtná počet pacientů, kteří přicházejí s často snadno léčitelnými případy nádorů ve fázi, kdy je léčba těžší nebo dokonce nemožná. Zatímco antiočkovaní už je dnes podle Světové zdravotnické organizace jedním z největších světových zdravotních rizik, o podivných alternativních léčebných metodách se mlčí. Podobně končí i podivné diety, které si lidé najdou na internetu. Za poslední čtyři měsíce skončily před soudem v USA a Austrálii minimálně dva páry, které novorozence vykrmovaly podle veganských zásad. Děti to odnesly těžkými zdravotními problémy na celý život. 

Na rozdíl od politických fake news a dezinformací je boj vlád a nadnárodních internetových gigantů velice liknavý. Teprve minulý měsíc se Facebook, Google a další internetové firmy zavázaly, že budou proti protiočkovačům a ezoterikům aktivně vystupovat. Google v první vlně stáhl placenou kampaň proti očkování, kterou si u něj aktivisté předplatili. V Austrálii 30 000 občanů podepsalo petici, která vyzývala Facebook ke zrušení největší antivakcionářské stránky, která propagovala také alternativní léčbu. Firma, která je jinak známá rychlým blokováním, se o to pokoušela, nakonec ovšem rezignovala. Stránka se 17 000 sledujícími prý neporušovala žádná pravidla.

Problém různých popíračů, bojovníků proti očkování a radikálních ezoteriků je daleko horší a rozsáhlejší, než se dosud zdálo. A ještě horší je, že oficiální místa a úřady jej ignorují. Ba mnohá média v mnoha případech šarlatány berou jako partnery do diskuze. Existuje vůbec obrana? Samozřejmě. V první řadě je potřeba zaměřit se ve školství na vědecká fakta a vyvracet internetová moudra. A je konečně potřeba přestat předstírat, že vědecké poznatky a ezoterické „poznatky“ jsou na stejné úrovni. Svoboda slova musí platit v politické a mezilidské komunikaci. V případě ezoteriky vydávající se za vědu musí být pravidla tvrdší. Potvrzená fakta musí platit více než dojmologie. Tmářství a věda si nejsou rovny.