Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v ohrožení? Dávejte si pozor hlavně na tuto aplikaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Nejčastější internetovou hrozbou v Česku se během února stala aplikace Adware.Agent.AF, která uživatele přesměrovává na reklamní weby. Stála za 7,5 procenta zachycených hrozeb a v lednu nebyla ani v první desítce. Vyplývá to z měsíční statistiky detekovaných škodlivých kódů bezpečnostní společnosti Eset.

"V případě Adware.Agent.AF jde o škodlivý Javascript, který přesměrovává uživatele z napadené legitimní stránky na nechtěné, většinou reklamní weby. Společně s tím maže seznam navštívených stránek, tudíž znemožňuje uživateli návrat zpět na legitimní webovou stránku," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Další webová hrozba Adware.Agent.A, která žebříčku nejčastějších internetových hrozeb v tuzemsku kralovala v lednu, se během minulého měsíce posunula na třetí příčku s podílem 5,1 procenta.

Nejčastější internetovou hrozbou v Česku se během února stala potenciálně nechtěná aplikace JS/Adware.Agent.AF. Jde o škodlivý Javascript, který přesměrovává uživatele z napadené legitimní stránky na nechtěné, většinou reklamní weby. pic.twitter.com/CB06upbFO8

— ESET Česká republika (@esetcz) 8. března 2019

Vyskytuje se ve formě online dotazníku, za jehož vyplnění tvůrci slibují uživateli hodnotný produkt, například mobilní telefon. Útočníci se tak dostávají k osobním údajům uživatelů, které následně zneužijí.

Obdobný trik využívají také tvůrci druhého nejčastěji zachyceného škodlivého kódu PDF/Fraud, který se snaží přesvědčit uživatele, aby vyplnil a odeslal svoje citlivé osobní údaje. K získání citlivých informací využívají útočníci celou řadu různých metod, uživatele například lákají na výhry v různých smyšlených soutěžích. V únoru stál PDF/Fraud za 6,6 procenta zachycených případů online hrozeb.

Témata:  počítačové viry internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy