Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Faltýnek: Přiznávám, scházeli jsme se s ÚOHS i Kapschem

Jaroslav Faltýnek (ANO)
Jaroslav Faltýnek (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Reakce Jaroslava Faltýnka na prověřování policie okolností výběru provozovatele mýtného systému:

Jak jistě všichni novináři vědí, v minulém volebním období jsem byl společně s pány Birkem, Švagrem, Kasalem, Čermákem, Volným a Ferancem v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy. Řešili jsem rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě.

Byla to naše práce a myslím si, že takové schůzky jsou legitimní. Díky činnosti i této koaliční skupiny jsme v přechodném období, mezi výběrem nového provozovatele mýtného systému, ušetřili našemu státu a českým občanům 1,5 miliardy korun.

Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsch, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta. Našim cílem bylo to, aby tendr vůbec proběhl a Česká republika nemusela složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční a Česká republika bude přicházet o finanční prostředky, které z mýta plynuly. Ročně jde o deset miliard korun. Výsledky tendru všichni znáte. Roční úspora u nového provozovatele oproti původním období je jedna miliarda korun a v součtu to dělá za celé období přibližně deset miliard korun. Tendr na provozování mýtného systému od počátku provázela obava, zda společnost Kapsch bude dostatečně součinná při předání a převzetí mýta v případě, že jeho vítězem bude třetí subjekt, což mimo jiné znamená nezavdat společnosti Kapsch ze strany státu jakoukoliv záminku, na základě které by z jejich strany mohlo dojít k obstrukcím. Tato obava trvá i v současnosti.

Výsledkem čtvrtečních policejních zásahů v Praze, Brně a Prostějově je zatím devět obviněných z korupce v souvislosti s veřejnými zakázkami městské části Brno-střed. Státní zástupce by mohl odpoledne rozhodnout, zda je navrhne vzít do vazby. V policejním prověřování veřejných zakázek, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zatím nikdo obviněn nebyl. První místopředseda ANO a předseda jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek připustil, že jednal ohledně mýtného tendru se zástupci ÚOHS i společnosti Kapsch.

Témata:  Jaroslav Faltýnek Brno ÚOHS

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy