reklama

Celkem policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Vazbu žádali detektivové jen u pěti z nich. Další čtyři muži budou stíhaní na svobodě, dva z nich s kriminalisty spolupracují.

Podle státního zástupce Radka Mezlíka se obvinění účastnili systému ovlivňování veřejných zakázek, včetně poskytování úplatků, a fungovali tak jako organizovaná zločinecká skupina. Jedním ze spolupracujících obviněných je podnikatel Saman El-Talabani, který je stíhaný na svobodě. El-Talabani je také aktérem dalších dosud neuzavřených kriminálních vyšetřování.

Jeho svědectví ale podle Mezlíka není jediným zdrojem informací, které kriminalisté mají. "Je zde více usvědčujících důkazů k dispozici," uvedl Mezlík.

U všech pěti mužů poslaných do vazby je podle soudce Hanuše důvod k obavě z útěku nebo vyhýbání se trestnímu stíhání. Hrozí jim tresty od 10,5 roku výše. Existuje také riziko působení na svědky a u všech kromě Kaláška také omezené riziko, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Z advokátů dnes s novináři hovořil jen Pavel Hála, který zastupuje Kaláška. Nad rozhodnutím o uvalení vazby se pozastavil, označil ho za unikátní. Klient je podle něj bezúhonný člověk, proti němu prý stojí pochybné svědectví spoluobviněného. "Je to postavené na slyšení z druhé ruky, zřejmě je to dnes moderní," řekl Hála.

Policie na radnici Brno-střed zasahovala od čtvrtečního do dnešního rána. Situaci bude v pondělí řešit rada městské části, v úterý kontrolní výbor a ve středu zastupitelstvo. Kriminalisté po dnešku začnou vyhodnocovat dokumenty shromážděné při prohlídkách a shromažďovat další informace. Za jak dlouho by mohla být podána obžaloba, nechtěl Mezlík předjímat.

Druhá větev vyšetřování podle dostupných informací sleduje dění kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem. Dnešní Právo uvedlo, že proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy. V této větvi případu policie dosud nikoho neobvinila.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou zveřejněné informace velmi vážné. "V úterý proto navrhneme zařazení mimořádného bodu v této věci na jednání Poslanecké sněmovny," uvedl Fiala v tiskové zprávě zaslané večer ČTK.