reklama

Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal ČTK řekl, že do 19:00 vyjížděli hasiči v kraji v 53 případech poskytnout technickou pomoc. "V naprosté většině se jednalo o odstranění popadaných stromů, které blokovaly průjezd na silnicích," uvedl. Zasahovali například v Chebu, Bečově, Březové, Dolním Žandově, Toužimi, Rotavě, Kladské, Aši, Abertamech, Dasnicích, Nejdku, Vojkovicích, Hlinkách, Lokti, Horním Slavkově a na dalších místech.

Pod Jindřichovicemi na Sokolovsku popadalo asi 20 stromů a sesunul se svah. V Sokolově, Toužimi, Aši, Plesné a Chebu hasiči odstraňovali či zabezpečovali uvolněné střechy nebo jejich části. "V Hranicích hasiči poskytli pomoc u pacientky, která je doma napojena na dýchací přístroj a po výpadku elektřiny hrozilo, že ho nebude moct používat," řekl Kasal.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Michaela Jirovcová ČTK řekla, že stále přibývají poruchy na vedení vysokého napětí. Zatímco k 18:00 jich energetici v kraji evidovali 13 ve všech okresech kraje, k 20:00 stoupl počet poruch na vedení vysokého napětí na 21. Bez proudu je v kraji zhruba 15.000 odběratelů. Energetici pracují na odstraňování závad.

Podle starosty Ostrova Jana Bureše odnesl vítr zhruba 40 procent střechy finančního úřadu v centru města. Nikomu se při tom nic nestalo. Spadlé trosky střechy ale zavalily zaparkovaná auta a poškodily je. "Sedm je hodně poničených, jedno méně, dalším třem autům se to vyhnulo, ale budou se odtahovat," řekl starosta ČTK.

Další škody ve městě zatím hlášené nemá. "Povolali jsme dříve druhou hlídku městské policie, která měla nastoupit až na noční službu, a poslali jsme je, aby projeli Ostrov a městské části a situaci zkontrolovali," řekl Bureš.

Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu dnes odpoledne naměřily přístroje nejsilnější náraz větru v Aši, kde dosáhl rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Na Klínovci měl vítr rychlost 104 kilometrů a v Krásném Údolí téměř 94 kilometrů za hodinu. Na řadě míst Karlovarského kraje silný vítr doprovázely i bouřky. V následujících hodinách bude vítr ještě pravděpodobně sílit.