reklama

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Ťok dnes uvedl, že Faltýnka k jakémukoliv jednání s Kapschem nebo ÚOHS o mýtném tendru nevyzval a nebylo to ani úlohou dopravní koaliční rady. Ta řešila rozšíření mýtného systému na nové úseky. Jednání s účastníky soutěže pak Ťok označil jako krajně nestandardní. "Nemyslím si, že je kohokoliv v politice úlohou jednat s účastníky soutěže," dodal.

Zasahování Faltýnka do mýtného tendru v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu a Lidové noviny zkritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj není vhodné, aby suploval roli ministra dopravy.

Ťok suplování své práce někým jiným odmítl. Do dopravní politiky mu podle něj nikdo nemluvil, dopravní koaliční rada měla rozhodovat pouze o rozsahu zpoplatnění nového mýtného systému. O schůzkách Faltýnka se zástupci Kapsche a ÚOHS nevěděl.

K další budoucnosti Faltýnka se ministr dopravy nechtěl vyjadřovat, podle něj je to záležitostí předsedy strany ANO, premiéra Andreje Babiše. Ťok však připustil, že v úterý by se o kauze měl bavit poslanecký klub hnutí ANO.

Ťok také poznamenal, že současná kauza podle něj vypovídá o dění na jaře loňského roku. Ministr dopravy tehdy řekl, že při sestavování nové vlády cítí tlak ze strany Kapsche na to, aby ve funkci nepokračoval. "Tato kauza osvětluje mnohé věci, které v té době vypadaly zvláštně," podotkl dnes Ťok.

Policie v současnosti prověřuje veřejné zakázky, kterými se zabýval ÚOHS, včetně tendru na mýtný systém. Ve čtvrtek kvůli tomu zasahovala na několika místech, mimo jiné v bytě Faltýnka nebo ředitele Kapsche Karla Feixe, dále v sídle současného správce mýtného systému a také na ÚOHS. Nikdo v této kauze zatím obviněn nebyl.