Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brno bude mít další náměstí. Vznikne místo Teska

Tesco v Brně
Tesco v Brně
Foto: Wikimedia Commons

Místo bývalého obchodního domu Tesco u hlavního nádraží v Brně vznikne několik menších budov a nový veřejný prostor. Novou podobu území představila společnost Crestyl, která předloni nemovitost od Teska koupila. Nové budovy mají sloužit kancelářím, bydlení, má zde být hotel, restaurace, obchody i služby, uvedla společnost v tiskové zprávě. V budoucnu má na severní straně zmizet hlavní nádraží.

"Již loni jsme avizovali, že nechceme dělat další obchodní centrum a kanceláře, že chceme stávající funkční využití staré budovy rozšířit o další prvky. Proto vytváříme volně přístupný veřejný prostor se všemi funkcemi, které k tomu patří," uvedl výkonný ředitel Simon Johnson.

Menších budov má být šest. "Nadále intenzivně pracujeme na architektonickém řešení. Věříme, že první vizualizace s konkrétní podobou lokality představíme ještě tento podzim," řekl Johnson.

Hlavním architektem je mezinárodní plánovací a architektonické studio MTDI vedené Markem Tryzybowiczem. Na projektu se podílí také lokální partner, jímž je brněnské studio Arch.Design.

Řešené území zahrnuje celou plochu budovy obchodního centra a přilehlé okolí směrem k železniční trati na severu a k budově železářství v Uhelné ulici na západě včetně parkoviště. I proto se v projektu počítá s parkováním v podzemí.

Budova dosud funguje jako Obchodní centrum Dornych. Veškeré plochy jsou podle společnosti Crestyl pronajaté. Tesco dvě třetiny plochy už opustilo.

Crestyl se aktivně věnuje rozvoji více než 15 lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy eur (31 miliardy Kč).

Témata:  Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy