Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neděláme revoluci. Navazujeme na práci Bělobrádka a Jurečky, vzkazuje nový šéf lidovců

Marek Výborný s bývalým předsedou Pavlem Bělobrádkem.
Marek Výborný s bývalým předsedou Pavlem Bělobrádkem.
Foto: Twitter

KDU-ČSL zvolením nového předsednictva nedělá revoluci, naopak naváže na práci bývalého předsedy Pavla Bělobrádka a bývalého prvního místopředsedy Mariana Jurečky. Novinářům to dnes na sjezdu strany v Brně řekl nový předseda lidovců Marek Výborný. Neuvažuje také o tom, že by stranu s někým spojil. Chce ji mít jako samostatnou a suverénní.

Výborný před novináře předstoupil i s nově zvolenou první místopředsedkyní Šárkou Jelínkovou a zvolenými místopředsedy Janem Bartoškem, Bohuslavem Niemiecem, Štěpánem Matekem a Petrem Hladíkem. Z bývalého předsednictva tak zůstal jen Bartošek. "Neděláme revoluci. Navazujeme na práci, kterou začali Pavel s Marianem. Oni neodcházejí do politického důchodu, budou poslanci a aktivní členové poslaneckého klubu. Budu s nimi řadu věcí nadále diskutovat," řekl Výborný.

V novém předsednictvu je podle něj zastoupení ze Senátu, Sněmovny i komunální politiky. Výborný i Bartošek jsou poslanci, Jelínková je senátorkou a Hladík, Niemiec a Matek jsou náměstky primátorů v Brně, Jablonci a Havířově. "Je to důkaz toho, že je KDU-ČSL silná na komunální úrovni," poznamenal Výborný.

Zdůraznil také to, co už řekl v pátek v projevu. "Vůbec neuvažujeme o tom, že bychom se s někým spojovali. Dokud budu předsedou, bude KDU-ČSL samostatná, suverénní, silná a věřím, že i úspěšná strana," řekl Výborný. Dodal, že KDU-ČSL může být integrující silou pro všechny konzervativně smýšlející politiky.

Spolupráci se stranami ale Výborný nevylučuje. O bližší spolupráci v pátek na sjezdu KDU-ČSL mluvili například předseda ODS Petr Fiala, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nebo místopředseda TOP 09 Vít Rakušan.

Jelínková mezi programovými prioritami lidovců, o kterých se už nové předsednictvo bavilo, zmínila podporu rodin s dětmi, výchovu a vzdělávání, řešení situace lidí, kteří jsou v exekuci, ale také životní prostředí. "Nejsme jen stranou se stoletou historií, ale i stranou budoucnosti. Je důležité, jakou budoucnost a jaké životní prostředí necháme našim dětem," řekla Jelínková.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Marek Výborný

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy