reklama

"Sjezd KDU-ČSL striktně odmítá, aby ekonomickou diplomacii České republiky určoval velvyslanec Čínské lidové republiky. Odsuzuje jednání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové a žádá její rezignaci," napsal Herman a další lidovci v návrhu, který pak delegáti schválili. Fakt, že byl zástupce Tchaj-wanu ze setkání vykázán, považuje "za naprosto nepřijatelný". "Takovéto jednání je nejen nedůstojné a ponižující, narušuje dobré obchodní vztahy s Tchaj-wanem, ale je i v příkrém rozporu se zahraničně-politickým směřováním České republiky a s principy svobody a demokracie, k nimž se hlásíme," doplnil.

Tchaj-wan nemá v Česku velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář. Její ředitel Chung-I Wang je ale podle serveru Hlidacipes.org považován za člena diplomatického sboru a je běžně zván například na jednání s ministerstvem zahraničí. Čínský velvyslanec podle webu o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny naplánované na 24. až 28. dubna.

Nováková prostřednictvím náměstka Vladimíra Bärtla požádala reprezentanty Tchaj-wanu o to, aby setkání opustili v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo. Postup ministerstva odsoudili senátoři z klubu Starostů, který je jednou ze dvou nejsilnějších frakcí v horní komoře. Taktéž žádají odvolání Novákové. Situaci s ní chce řešit ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle Šojdrové Nováková poškodila zájmy České republiky. "Je v zájmu České republiky zachovat dobré obchodní vztahy s Čínou i s Tchaj-wanem. Než ale paní ministryně vykázala zástupce investorů z Tchaj-wanu, měla si uvědomit, že Tchaj-wan má u nás dvakrát větší počet investorů než Čína. Čína umožnila vznik 3000 pracovních míst a Tchaj-wan 17.000 pracovních míst," řekla Šojdrová. Na její návrh vyzve vedení KDU-ČSL poslance a senátory, aby se při navazování obchodních dohod dodržovala lidská práva.

Herman zároveň vyzval, aby sjezd podpořil zachování územní celistvosti Ukrajiny, odsoudil ruskou agresi a podpořil zachování cílených ekonomických sankcí, které Evropská unie uplatňuje vůči Rusku. V návrhu zaznělo také to, že má sjezd podpořit přijetí zákona, který uvaluje finanční a vízové sankce na ruské oligarchy podílejících se na porušování lidských práv. Delegáti to také schválili.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek zase uspěl s usnesením, v němž požadoval po sjezdu KDU-ČSL přijetí pěti bodů. Obsahují návrhy, že bezpečnost není samozřejmostí a strana uznává práci všech, kteří se na ní podílejí. Dále chce, aby strana viděla členství v NATO jako klíčové, byla pro aktivní přístup a zapojení ČR do operací NATO a OSN, ale také aby se apelovalo na prohloubení vzájemné spolupráce mezi strukturami EU a NATO a aby se navyšovaly výdaje na obranu na úroveň dvou procent HDP nejpozději do roku 2024.