reklama

Kdo bude touto dobou cestovat dálkovým vlakem či autobusem, musí počítat se zpožděním. Zpět ke středoevropskému času se Češi vrátí 27. října. Povinné střídání standardního a letního času by podle nedávného rozhodnutí Evropského parlamentu mělo v roce 2021 skončit.

Členské země EU se ale zatím neshodnou, jaký čas pak bude platit nastálo. V Česku podle průzkumů převažují zastánci letního času, vláda se zase naopak přiklání k zavedení zimního času.

Účelem zavedení letního času byla původně úspora elektrické energie, která by byla jinak potřeba pro večerní osvětlení. Nyní jsou ale úspory elektřiny minimální. Změny času mají řadu odpůrců. Podle nich nepřinášejí žádné úspory, lidem narušují přirozené biorytmy a některým způsobují vážné zdravotní komplikace.

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny devadesátých let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců.