reklama

Potvrdila to kancléřka arcibiskupství Marie Kolářová. Kněz, kterého kardinál Dominik Duka už v sobotu odvolal ze služby, svou vinu podle informací serveru odmítá. Kylar v tiskové zprávě uvedl, že Duka v posledních dnech začíná předstírat razantní a zásadový postup, tento obrat mu však nevěří.

Knězovo odvolání doporučilo kolegium ustanovené pro obdobné případy. Členové kolegia "dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby," uvedl v sobotu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Pražské arcibiskupství zároveň podalo na kněze trestní oznámení a jeho zástupci včetně biskupa Zdeňka Wasserbauera jeli toto rozhodnutí knězi oznámit na faru osobně, píše Deník N. Na tomto setkání kněz svou vinu podle informací Deníku N popřel. Arcibiskupství zveřejnění jména podmínilo Kylarovým souhlasem, ten ho ale odmítl dát.

Jiří Kylar se rozhodl do svého případu nyní už dál nezasahovat, protože se mu podle serveru nelíbí postoj pražského arcibiskupství. Kritizuje mimo jiné fakt, že přestože v médiích se svým příběhem poprvé vystoupil už v září 2018, měsíce se nic nedělo.

V tiskové zprávě zaslané ČTK se Kylar pozastavil nad tím, že informace k jeho případu mají a poskytují některým novinářům církevní hodnostáři, kteří u jeho výpovědi před kolegiem nebyli. Duka podle Kylara dosud případy zneužívání "ostudně bagatelizoval", jeho nynějšímu obratu nevěří. "Po aktuálním vývoji jsem ztratil poslední zbytky důvěry v to, že by Arcibiskupství pražské pod vedením kardinála Duky dokázalo případy zneužívání doopravdy řešit nebo aspoň neubližovat obětem," doplnil.

Kylar už dřív uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech, vzepřít se dokázal až v dospělosti. Trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, které se ocitly v podobné situaci.