reklama

BIS dostala od CIA cenu George Teneta, nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci udělované jednou za rok. Lidové noviny citovaly Koudelku, který vyznamenání označil za ocenění práce své, ale především BIS. Ocenění Koudelka převzal při návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) v USA.

Zeman Koudelku už dvakrát odmítl jmenovat do hodnosti generála a českou kontrarozvědku označil za čučkaře. Média spekulovala, že za Zemanovým postojem jsou neshody kolem možného výskytu jedu novičok v Česku.

Prezident se dnes první novinářské žádosti o komentář na udělení ocenění, které převzal Koudelka, vyhnul s tím, že cenu nedostal ředitel této tajné služby, ale BIS. Na druhý dotaz, zda ocenění BIS, kterou Zeman označil za čučkaře, neznamená důkaz, že skutečně čeští špioni něco umí, prezident odpověděl, že nehodlá ovlivňovat CIA v tom, komu dá a komu nedá ocenění. "Na druhé straně nepředpokládám, že CIA bude ovlivňovat mě, abych například neměl pocit, že zásahy BIS do výuky dějepisu jsou poněkud nepatřičné," řekl Zeman.

BIS ve své výroční zprávě uvedla, že moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se pak kvůli tomu v polovině ledna sešel s šéfem BIS Koudelkou. Zeman ho za to kritizoval, schůzku označil za hrubou chybu. Koudelka poté odmítl, že by BIS chtěla určovat, co se má a nemá ve školách učit. Ve výroční zprávě podle něj služba jen upozornila na to, že mladí lidé by měli opouštět školu s mnohem širšími znalostmi moderních dějin, protože jen takový občan bude schopen čelit informačnímu chaosu a zvládne rozlišit dezinformace od reality.