reklama

Vláda učinila další krok k tomu, aby příští rok zvýšila průměrný důchod o 900 korun na 14.200 korun měsíčně, jak se již dříve dohodly koaliční strany.

Poté co předminulý týden neschválila návrh novely ministryně Maláčové, která počítala s navýšením přímo ve výpočtu penze, minulý týden rozhodala o jednorázovém doplatku k valorizaci zajištěné zákonem. Valorizace má podle daných parametrů činit zhruba 700 korun, podle nynějších statistik 720 korun. Zbytek do 900 korun doplatí každý měsíc stát zvláštním příspěvkem.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) uvedl, že vláda rozdává peníze, o kterých si myslí, že je získá. Možný příjem ze zavedení digitální daně nepovažuje v této souvislosti za dostatečně vysoký.

Na konci loňska pobíralo nějaký důchod 2,9 milionu lidí, z nich více než 2,4 milionu mělo starobní penzi. Pokud vláda každému důchodci přidá na mimořádném příspěvku 200 korun měsíčně - tedy za celý rok 2400 korun, bude to stát příští rok sedm miliard. Celkově vyjde navýšení na 33 miliard korun, uvedl před týdnem po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO).