Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První problémy s eurovolbami: Vyřazená strana se obrátí na Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moravská a Slezská pirátská strana, kterou ministerstvo vnitra vyřadilo kvůli několika chybám na kandidátní listině z letošních voleb do Evropského parlamentu, se obrátí na Nejvyšší správní soud. V dopise, který je adresován ministerstvu vnitra a který má ČTK k dispozici, zakladatel strany Karel Světnička uvádí, že strana od ministerstva neobdržela výzvu k odstranění závad, a tak se domnívala, že je vše v pořádku. Žádá proto o registraci, včetně zařazení do losování čísel k označení na volebních lístcích.

Ministerstvo straně vytklo, že u kandidátů nebyl přiložen doklad o státním občanství, dále u dvou kandidátů uvedené příjmení neodpovídalo údajům v evidenci obyvatel a údaj o názvu strany se neshodoval s názvem, pod kterým byla tato politická strana zaregistrována u ministerstva vnitra. Rovněž nebylo připojeno potvrzení o složení příspěvku na volební náklady.

Ministerstvo vnitra rozhodlo o registraci kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu. Více zde https://t.co/euiMOtEFpw

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) 5. dubna 2019

V odůvodnění ministerstvo také uvedlo, že stranu vyzvalo prostřednictvím zmocněnce 27. března, aby závady odstranila, a to ve lhůtě do 50 dnů přede dnem voleb, tedy do 4. dubna.

"Žádná taková výzva zmocněnci od ministerstva vnitra prostřednictvím provozovatele poštovních služeb nepřišla," uvedla strana. Podle ní ministerstvo vnitra posílá poštu pro Moravskou a Slezskou pirátskou stranu jinam, než je zákonem i písemnými dokumenty doručování určeno, a to "zřejmě záměrně".

Moravská a Slezská pirátská strana se zaregistrovala u ministerstva vnitra loni v srpnu, chce se stát alternativou k parlamentní České pirátské straně.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Nejvyšší správní soud (NSS) Eurovolby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy