Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci zase lhali. Maso v konzervách je jiné, než uvádí etiketa

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Inspektoři odhalili v několika obchodech v Česku masové konzervy a sklenice z Polska s nižším podílem masa, než výrobci či distributoři uvádějí. Ve všech třech odhalených výrobcích byl podíl masa nižší oproti údajům na etiketě o více než desetinu. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobky našli inspektoři v obchodech v Praze, Ostravě a Náchodě.

V konzervě "Dušené hovězí maso" z prodejny na Slunečním náměstí v pražských Stodůlkách, provozované firmou ADL Finance, mělo být 65 procent hovězího masa. Podle analýzy ale bylo v konzervě jen 56 procent masa. Ve sklenici "Chalupářské hovězí maso Delux" z pobočky řetězce Makro v Místecké ulici v Ostravě mělo být na 100 gramů výrobku 80 gramů masa, podle testů ho však bylo jen 66,5 gramu. Ve sklenici "Vepřové maso ve vlastní šťávě" z prodejny firmy Anna Magdalena Brzozowska na Čechově ulici v Náchodě pak mělo být 89,3 procenta masa, ale bylo ho jen 75 procent.

"Inspekce prvním dvěma uvedeným kontrolovaným osobám uložila, aby předmětné šarže stáhla z tržní sítě. V případě provozovny v Náchodě již byla potravina vyprodána," uvedl Radoslav Pospíchal ze SZPI. Obchodům hrozí za klamání spotřebitele pokuta.

Všechny tři výrobky pocházely z Polska. Výrobce nebyl u prvních dvou zmíněných produktů vůbec uveden a u třetího výrobku z obchodu v Náchodě je výrobcem polská firma Jeronimo Martins Polska.

Několik podobných případů masových konzerv z Polska s nižším podílem masa odhalily kontroly v Česku také loni. Například řetězec Kaufland prodával konzervu, ve které mělo být 59 procent kuřecího masa, ale ve skutečnosti v ní bylo méně než 48 procent masa. Řetězce Kaufland, Penny market a Lidl také loni prodávaly v akci polské konzervy s vepřovým masem, v nichž bylo rovněž výrazně méně masa, než distributor uvedl na etiketě.

Témata:  maso SZPI EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy