reklama

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger dnes na uzavřeném jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu oznámil, že závěrečné zprávy z auditu připraví dvě příslušná ředitelství EK do 15. května. Praha pak bude mít dva měsíce na reakci.

"Podle dostupných informací nebudou výsledky auditu Evropské komise známy dříve, než proběhnou volby do EP. Nebude tak dodržen avizovaný dubnový termín," uvedli Piráti. Volby do europarlamentu se v ČR uskuteční 24. a 25. května.

„Komisař Oettinger prohlásil, že nesplní termín a výsledky auditu tedy nebudou hotové v dubnu, jak několikrát v minulosti avizoval. Je s podivem, že k celé věci přistupuje tímto liknavým způsobem, ačkoli právní rozbor Evropské komise, který naopak střet zájmů premiéra Babiše potvrdil, byl zveřejněn v prosinci minulého roku," říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Na začátku března Piráti oficiálně vyzvali EK, aby o dodržování finančního nařízení ke střetu zájmů rozhodla. Minulý týden pak v dopise žádali Oettingera, aby zveřejnil výsledky auditu co nejdříve.

"Pokud neobdržíme odpověď ohledně finančního nařízení na počátku května, čili ve stanovené lhůtě, budeme nuceni se obrátit na evropský soudní dvůr," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Občané ČR mají právo vědět, jak je nakládáno s jejich penězi ve formě evropských dotací, které mají sloužit například k vyrovnávání rozdílů regionů a posílení středního podnikání, nikoli k budování potravinářsko-zemědělského impéria premiéra Babiše," dodal.

Piráti chtějí, aby o situaci jednala také česká Sněmovna. Jejich cílem je přijmout usnesení, které vyzve Evropskou komisi, aby závěry auditu neprodleně zveřejnila.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle jejího právního názoru může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš to odmítá.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.