Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizace se nekoná. Policie odloží reformu na srpen

plk. Mgr. Tomáš Tuhý
plk. Mgr. Tomáš Tuhý
Foto: Policie ČR

Praha - Policie odloží svou plánovanou reorganizaci ze začátku července na začátek srpna. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reformu nepodepíše před středečním dohodovacím jednáním koalice, řekl novinářům po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dostal od policejního prezidia příslib, že zapracuje do organizačních změn jeho připomínky.

"Pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení," řekl novinářům Bělobrádek po bezmála tříhodinovém jednání. Policie se rozhodla kromě odkladu vypořádávat podněty, které jí dali na dnešní schůzce přizvaní státní zástupci. "Já bych je nerad specifikoval, nejde o věci, které bych navrhoval já," uvedl předseda lidovců. Jde hlavně o preventivní věci, dodal.

Konkrétní připomínky předkládal na jednání šéf žalobců Zeman. "Vymezil jsem tam několik důležitých věcí, zejména organizační strukturu, která nám zatím není známa, ale musí být známa, vztahy nadřízenosti a podřízenosti a odpovědnost lidí v rámci struktury," řekl novinářům po jednání Zeman.

Důležité je podle něj řešit i rozpracované kauzy. Těch je zhruba 400, uvedl. "Musí být zajištěno, že budou dále pod stejnými zpracovateli, nemůžeme ty věci ani natáhnout, protože někde jsou lidé ve vazbě," varoval Zeman.

Stěžoval si však na to, že do dneška celý obsah reformy nezná. "Nebylo mi předloženo nic konkrétního, žádné podrobnosti," řekl. Ocenil však, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci. Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Babiš uvedl, že napřed by se mělo konat jím vyvolané koaliční dohodovací řízení, jinak by Chovancův krok byl "flagrantním porušením koaliční smlouvy".

Témata:  Bezpečnostní rada státu Policie ČR Tomáš Tuhý

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy