reklama

Žaloba popisuje sedm Zemanových skutků, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy. Pro projednání žaloby Senátem potřebují získat dalších 21 senátorů. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček přirovnal připravenou žalobu k propagandistickým materiálům, které po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 šířili okupanti.

"Cílem žaloby není sesadit současného prezidenta. Jejím cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu," uvedl předseda klubu a hnutí Senátor 21 Václav Láska. "Když neučiníme ničeho v reakci na chování současného prezidenta, pak vlastně přiznáváme, že způsob výkonu mandátu tak, jak jej zastává Miloš Zeman, je legitimní a zcela v pořádku. I do budoucna tím prezidentskou funkci můžeme zcela degradovat a postavit ji mimo ústavní pořádky tak, jak je známe," dodal.

"Má to stejnou úroveň jako publikace 'K událostem v Československu' z roku 1968, kterou vydala sovětská okupační moc," napsal ČTK Ovčáček v reakci na žalobu. Publikaci o 160 stránkách šířili v roce 1968 představitelé Sovětského svazu jako součást propagační kampaně, která měla přesvědčit o nutnosti vojenské intervence. Dokument obsahoval mnoho lží, polopravd a prohlášení vytržených z kontextu.

Pokud se s žalobou horní komora ztotožní, pro její podání bude třeba souhlasu ústavní většiny nejméně 120 poslanců. S ohledem na současné složení dolní komory není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu. Ve Sněmovně má na rozdíl od Senátu většinu vládní ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Ani v Senátu není jisté, že se pro žalobu najde potřebná většina. Občanští demokraté nevidí šanci na úspěch, podle místopředsedy horní komory Jiřího Oberfalzera (ODS) nemají Zemanovy činy podstatu narušení demokratického řádu v ČR. Senátoři z klubu Starostů, který je nejpočetnější frakcí v Senátu, chtějí nejprve znát stanovisko právníků a ústavních znalců, zda by žaloba byla opodstatněná. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Kluby ODS a Starostů mají dohromady 37 členů, k přijetí návrhu žaloby by tak byly třeba hlasy alespoň části z nich.

Impulzem k vypracování žaloby byly zásahy prezidenta a zaměstnanců Hradu do justice. Kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Uvedl, že na kontaktech nevidí nic špatného. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa uvedl, že mu Zeman doporučoval korigovat jednání správních soudců a naznačil jmenování do čela Ústavního soudu.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozili senátoři Zemanovi už předloni, a to kvůli jeho váhání s odvoláním Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.