Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme na tom hůř než za komunismu? Drsná kritika EU nešetří ani Čechy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na Svátek práce si Česko připomíná také výročí vstupu do Evropské unie. Dnes od něj uplynulo 15 let. Shrnutí našeho patnáctiletého členství v Unii dnes na sociální síti zveřejnila ekonomka a analytička Institutu Václava Klause Hana Lipovská. Podobně jako exprezident nešetřila kritikou na její adresu.

Na dnešek připadá výročí českého vstupu do Evropské unie, u kterého v roli prezidenta asistoval známý unijní kritik Václav Klaus. Ekonomka a externí analytička Klausova institutu Hana Lipovská dnes publikovala svůj názor na výsledky českého působení v Unii.

Ekonomický růst podle ní není zásluhou EU ani jejích představitelů, ale českých zaměstnanců, zaměstnavatelů, obchodníků a exportérů. „Za 15 let života by naše hospodářství rostlo, i kdyby EU neexistovala. Možná rychleji, protože by nás nebrzdila administrativa a regulace,“ naznačila ekonomka.

Na základě zdravého rozumu můžeme podle analytičky určit, jaké jsou obecné náklady patnáctiletého členství Česka v EU. „Už zase jsme si zvykli čekat na příkazy odjinud. Po Vídni, Berlínu a Moskvě čekáme na nápady z Bruselu. Už zase se učíme žebrat. Už zase se v nejzákladnějších momentech lidského života vzdáváme vlastního rozumu a citu a přijímáme tupé, ubohé nehodnoty, které jdou proti přirozenosti,“ tvrdí.

Podle Lipovské se v EU také učíme ideologii či lhát a přetvařovat, křivíme si páteř a upřednostňujeme zájmy cizích mocností před našimi národními zájmy.

Snahy o reformu považuje podobně jako v případě Rakouska-Uherska a SSSR za nesmyslné a odsouzené k neúspěchu. Na změny v EU je podle jejího názoru už pozdě. Dnešní EU je podle Lipovské uzavřenou sektou, ze které – jak ukazuje brexit – zdánlivě není úniku. Unie prý potřebuje transformaci.

„Nestačí plesnivé stěny znovu nalíčit, je potřeba oprýskat staré vrstvy nátěru, možná jednu, dvě zdi zbořit, a postavit je znovu. Nestačí opravit pár odstavců v Lisabonské smlouvě, je potřeba vrátit se před Maastricht. Nestačí vyměnit předsedu Komise, je potřeba vrátit EU z pokusu o superstát zpět k pouhé mezivládní spolupráci suverénních členů,“ má jasno ekonomka.

České členství v EU označila za pouhou „historickou okolnost, která chvíli potrvá a pak se zase změní“. „Členské státy totiž bez Unie existovat mohou, zatímco Unie bez členů smysl nemá. Nejsme proto občané Evropské unie žijící v regionech Česka. Jsme a zůstaneme občané České republiky žijící v Evropě,“ vzkázala Lipovská na závěr.

Podle nedávného průzkumu agentury STEM by i dnes hlasovala pro vstup země do EU nadpoloviční většina lidí, konkrétně 53 procent. Oproti loňsku se podíl lidí, kteří by takto hlasovali, zvýšil o osm procentních bodů.

Témata:  EU Hana Lipovská Institut Václava Klause

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.