Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jourová šokuje. Prozradila, kolik ošizených potravin Češi každý den sní

Věra Jourová
Věra Jourová
Foto: European Union

Dvojí kvalita potravin je téma, které hýbe Českem už několik let. Nyní se ale dostalo opět do popředí, a není tajemstvím, že se týká především Čechů. Mnoho výrobců totiž zrovna k nám posílá zboží "druhé jakosti", tedy ve stejném obalu, ale s horším složením, než jaké mají v zahraničí. Kolik takového zboží je?

Eurokomisařka Věra Jourová je velkou bojovnicí proti dvojí kvalitě potravin. Sama dokonce dala dohromady stanovisko Evropské komise, podle kterého je dvojí kvalita potravin nepřípustná.

To bylo následně ukotveno do směrnice přijaté Evropskou komisí. V ní je uvedeno, že kdo nevysvětlí dvojí kvalitu potravin, může být pokutován. Bude proto potřeba buď podat vysvětlení, nebo zboží balit do jiného obalu než v zemích, kde je složení jiné.

O tom, jak velké pokuty budou udíleny, zatím jasno není. Jourová ale tvrdí, že unijní testy ukázaly děsivou věc. Výrobci takto šidí až třetinu všech potravin!

Stejně zarážející je tvrzení výrobců, že neví o tom, že by v Česku prodávali ošizené potraviny. Tomu se nechtělo věřit ani moderátorce Českého rozhlasu.

Témata:  Věra Jourová potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy