Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benešová povede i Legislativní radu vlády, navrhl ji Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se po svém předchůdci Janu Kněžínkovi ujme i funkce předsedkyně Legislativní rady vlády. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády, které má ČTK k dispozici a které vychází ze zákona o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů. Podle něj v čele legislativní rady stojí člen vlády. Benešovou bude na základě návrhu premiéra Andreje Babiše jmenovat vláda na nejbližším zasedání.

Legislativce Kněžínka vystřídala Benešová v ministerské funkci v úterý, výměna vyvolala kritiku opozice, která vyjadřovala obavy z ohrožení nezávislosti justice. Premiér při uvedení Benešové do funkce odmítl, že by chystala změny na státním zastupitelství. Spekulace o Benešové ho mrzí, justice v Česku podle něj ohrožena není.

Ministryně dnešním Lidovým novinám řekla, že uvažuje o zásadním zeštíhlení justiční soustavy. Dosavadní čtyřstupňový systém soudů a státních zastupitelství by podle jejích předběžných úvah mohl nahradit třístupňový, z něhož by vypadly vvrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci.

Zrusit vrchni soudy a zastupce podle me neni spravna cesta. Vyspele staty jako Nizozemsko maji take nekolik vrchnich soudu. Pokud zestihlovat, tak udelat z okresnich soudu pobocky krajskych soudu a optimalizovat sit. Ale to je velka vec o ktere se musi vest odborna diskuse.

— Jakub Michálek (@JakubMichalek19) 2. května 2019

Kněžínek vedl ministerstvo spravedlnosti od loňského července, kdy ve vládě nahradil Taťánu Malou (ANO), která skončila po 13 dnech ve funkci kvůli obvinění z plagiátorství. Podle Babiše bylo jmenování od počátku dočasné. Kněžínek při oznámení rezignace uvedl, že po politické kariéře netoužil. Na úřadu vlády byl před jmenováním ministrem náměstkem pro řízení sekce Legislativní rady vlády.

Rada je poradním orgánem kabinetu a má zpravidla tři desítky členů - expertů.

Témata:  Marie Benešová vláda Ministerstvo spravedlnosti ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy