Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler a Pitomio, ruský vlk... SPD dostala pořádně přes prsty, tohle si za rámeček nedá

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský ostře nedávnou čtvrteční akci hnutí Svoboda a přímá demokracie na Václavském náměstí. Objevili se na ní i známí představitelé evropských nacionalistických stran, kteří podpořili kampaň SPD pro evropské volby. Podle Hrušínského to ovšem vypadalo, jako by se čas vrátil o 80 let dozadu.

„Na Václavském náměstí už se zase smí hajlovat. Dokonce pod ochranou Policie ČR. Pitomio svolal mohutnou demonstraci příznivců nacionalismu z celého světa,“ okomentoval včerejší akci SPD Jan Hrušínský.

Vedle fotky hajlujícího muže v maskáčích pak postavil fotku z roku 1939. „Hitlerovo a Pitomiovo Václavské náměstí. Pro pořádek: Pitomio je místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ rýpnul si herec, který českou politiku dlouhodobě sleduje a komentuje. 

Policie už na twitteru informovala, že průběh čtvrtečních akcí monitorovala a že bude vyhodnocovat záznamy. „Pozornosti kriminalistů neunikl ani onen "hajlující" chlapík v zeleném baretu. Jeho totožnost už policisté znají...“ dodali policisté.

Hrušínského pobavilo také to, že se nedostavilo větší množství lidí. „Le Penn, Wilders a Pitomio přilákali asi dvě stě nadšených příznivců nacismu. Přišel i ruský vlk Foldyna. Pitomio říkal, že Václavák byl narvaný k prasknutí. Tak to asi bude pravda...“ vysmívá se Okamurovi nad fotkou „davu“ z Václaváku Hrušínský.

Policie uvedla, že se demonstrace zúčastnilo asi šest set lidí. Telefonní operátor T-Mobile dodal, že na Václavském náměstí byl v podvečer dvojnásobný počet aktivních uživatelů v síti oproti běžnému dni. V dolní i horní části náměstí se ovšem shromáždili také názoroví odpůrci SPD, kteří měli transparenty s hesly jako „Chceme žít v EU, dokonce i s vámi". Reproduktory píšťalkami či různými hudeními nástroji se snažili přehlušit akci SPD.

Témata:  Tomio Okamura Jan Hrušínský

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy