reklama

Ke své kandidatuře do Evropského parlamentu Rath řekl, „Nabídla mi to Jana Wolfová z České suverenity. Nejsem spokojen s tím, kam se ta Evropa posouvá. Byl jsem fanda tradičního západního stylu, který ztělesňovala ta západní Evropa,“ řekl Rath. „Evropa se hodně změnila od doby, kdy tam vstoupila Česká republika, byla to naděje. Začali tomu vládnout strejdové nebo páprdové, typickým příkladem je pan Juncker, to je takový europáprda. 

Okomentoval i brexit. „Velká Británie a Brexit mi připomíná, jak jsme kdysi chodili do hospody. Objednáváte si dálší pivo a další panáky a přitom už se blíží další otevírací den. Aby to s Velkou Británii nedopadlo jak s námi v těch hospodách, kdy jsme nestačili opustit podnik před uzavřením otevírací doby,“ srovnal brexit s hospodou bývalý poslanec za ČSSD.

Rath byl nepravomocně odsouzen za korupci. „Škodí to v očích mnoha lidí, je to balvan na noze, který mě táhne ke dnu a snižuje to mou šanci na úspěch. Ale trvá to už víc než 7 let, celé se to komplikuje a spousta lidí pochopila, že to nebylo tak, jak se tvrdí. Hrálo tam roli cílené poškození a likvidace mé osoby v ČSSD. Reprezentovali jsme jiný proud, než jakou je teď. Někomu se prostě hodilo zlikvidovat určité lidi včetně mě, jedná se o Paroubka, Foldynu apod.,“ řekl o svém stíhání David Rath.

„Někomu se mu hodilo zlikvidovat určité lidi včetně mě. Já musím nějak žít dál. Kdy skončí ta kauza? Za půl roku nebo za 20 let? Nejsem nevinný ve všem, co jsem kdy v politice dělal, ale jsem nevinný ve věci tak, jak mě viní státní zastupitelství a soud. Je prokázáno vyšetřováním, že zakázky nebyly předržené, byly potřebné a nikdo nebyl poškozený,“ sdělil v rozhovoru Rath, že podle jeho názoru nic špatného neudělal.

 Okomentoval i známou krabici od víny v níž se nacházelo několik miliónů korun. „Současně jsem sháněl peníze pro sociální demokracii, politika se nedá dělat bez peněz. Peníze se nosí. Taková byla doba. Nechci šířit nepravdy. Ve finále by skončily u reklamních agentur. Ty peníze v krabici u mě vůbec neměly skončit, o těch jsem nevěděl. Tyto peníze by měly skončit u volebních manažerů typu Hamáček. Nebo u brigádniků, kteří u nás pracovali,“ popsal své pracovní postupy při financování politických stran.

Na teoretickém případě, v němž uvedl současného předsedu strany, vysvětlil princip práce. „Hamáček mi říkal, že potřebuje pomoc s komunálními volbami. Řekl jsem dobře a pak přišel pán XY. Přinesl 5 miliónů a já jsem to jenom zprostředkoval.

Jak dopadne jeho odvolací soud, ještě není známo, ale kdyby byl pravomocně odsouzen a zároveň zvolen v Eurovolbách, problém v tom Rath nevidí. „Kdybych byl odsouzen, pracoval bych jako europoslanec z výkonu trestu,“ řekl David Rath