Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Jágr: Fridrichová na ČT vytáhla Jágrova otce a jeho kšefty s Mynářem

Jágr čelí kritice kvůli fotce s Mynářem
Jágr čelí kritice kvůli fotce s Mynářem
Foto: Facebook

Účast hokejisty a vlastníká kladenského hokejového klubu v delegaci prezidenta Miloše Zemana na cestě do Číny vyvoala řadu reakcí. Řadě lidí nebylo jasné, proč se odpůrce komunistického režimu v Československu vydal do cestu do země, kde panuje největší komunistická diktatura na světě. Na zajímavé souvislosti upozornil pořad České televize.

Jaromír Jágr se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem . "Byl sem vychován k tomu, abych uznával autority a vážil si lidí a jsem jedině rád, že se s ním setkám," okomentoval návštěvu.

"Od nástupu Si Ťin-pchinga do pozice generálního tajemníka a prezidenta ČLR v roce 2012 se ukazuje, že režim se čím dál více utužuje. V podstatě dochází v Číně ke kulturní genocidě, kdy milión lidí je zavřených v podstatě v koncentračních táborech. Pokud tato autorita na pana Jágra pozitivně působí, tak netuší o čem mluví," uvedla pro ČT sinoložga Olga Lomová z Ústavu dálného východu Univerzity Karlovy

K důvodům své cest do Číny uvedl Jágr, že tam jel propagovat hokej a následoval celosvětový trend. "Není náhoda, že týmy NHL propagují hokej tady v Číně. Jel tady i Wayne Gretzky, aby propagoval hokej," uvedl hokejista.

"Musel si být dobře vědom, čemu bude vystaven a že bude vystaven kritice. Ne všichni schvalují Mološe Zemana, ne všichni schvalují jeho časté návštěvy Číny, takže on (Jágr) také platí cenu za prezidentskou návštěvu Číny," okomentoval záležitost politolog Miloš Brunclík z Karlovy Univerzity.

"Je tam něco, co do kauzy vkládá Česká republika. A je to určeno pro evropské publikum. Čínské publikum není zvědavé na to, aby si jejich největší státní představitel podával ruku s hokejistou. Protože hokej není v Číně populární, tamější publikum na něj pravděpodobně není příliš zvědavé," přidala zajímavý postřeh sinoložka Lounová, že účast Jágra na cestě musela být motivována českou nikoliv čínskou stranou.

Jedním z bodů, které je možné vnímat jako českou stopu celé kauzy je například fotografie Jaromíra Jágra s kancléřem prezidentské kanceláře Vratislavem Mlynářem. Fotografie sice pochází z čínské cesty, ale s Čínou příliš společného nemá.

Vratislav Mynář je spjat s problematickou zakázkou hradu na stavební úpravy v Lánské oboře. Zakázku za 191 miliónů obdržela firma Energie - stavební a báňská, která je však obviněna z manipulace se zakázkou. Konkrétně se jedná o manažera firmy a správce Lánské obory Miloše Baláka, kterého do funkce dosadil Vratislav Mynář a drží ho ve funkci i přes trestní stíhání. Vratislav Mynář se rovněž z titulu své funkce na kauzu vyptával soudce, což vyvolalo určité podezření.

Spolumajitelem Energie - stavební a báňská je Jaromir Jágr st., který však na dotaz reportérů pořadu uvedl, že o zakázce a trestním stíhání nic neví, jelikož je již dva roky nemocný.

Spojitost je mezi aktéry viditelná, ale jestli jde jen o náhodu nebo se za ní skrývá hlubší podstata, není zcela jasné.

Témata:  Jaromír Jágr Čína Si Ťin-pching Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy