Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O kolik porostou důchody? Rozpočtový výbor debatu nedokončil

Důchdoci, ilustrační fotografie
Důchdoci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Sněmovní rozpočtový výbor přerušil projednávání vládní předlohy o růstu průměrného důchodu v příštím roce o 900 korun. Členové nyní mohou předkládat případné pozměňovací návrhy. K novele se výbor podle dnešního usnesení vrátí v polovině května, kdy by měl zaujmout stanovisko pro plénum. Část opozičních poslanců se zástupců ministerstva práce a sociálních věcí opět ptala na penzijní reformu, aby byl důchodový systém dlouhodobě udržitelný.

Novela má umožnit zvýšení penzí nad zákonnou valorizaci, zavádí jednorázový doplatek. Státní rozpočet zatíží příští rok podle odhadů sedmi miliardami korun, proto novelu posuzuje vedle garančního sociálního výboru i výbor rozpočtový.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Průměrné navýšení přesáhne ze zákona 700 korun. Příspěvkem vzroste navýšení průměrné penze na 900 korun, příští rok by tak měla dosáhnout asi 14.200 korun.

Výše příspěvku bude známa koncem léta, ministerstvo práce ji nyní odhaduje na 180 až 200 korun. Příspěvek by se připočítal k procentní výměře každého důchodu. Neklesne tedy zásluhovost penzí. Pevný díl důchodu je pro všechny stejný a nyní činí 3270 korun.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Letos vzrostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila vláda Andreje Babiše (ANO) spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost.

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil 12.418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13.377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. Za částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí.

Témata:  penzijní reforma důchody Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy